• 17/03/2014

Buitenlandse bedrijven zorgen voor 8.500 nieuwe banen in 2013

Er is vorig jaar een recordaantal nieuwe banen door investeringen van buitenlandse bedrijven in Nederland gecreëerd.

Trefwoorden: #Moduslink, #Netherlands Foreign Investment Agency, #NFIA, #Nunhems, #SKF

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nunhems )

ENGINEERINGNET.NL - Buitenlandse bedrijven realiseerden 193 nieuwe projecten in 2013, wat 8500 banen opleverden.

Gezamenlijk ging het om een investering van 1,7 miljard euro in de Nederlandse economie, aldus de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Dit agentschap probeert zoveel mogelijk buitenlandse investeerders naar Nederland te halen.

De meeste investeerders komen uit Azië en Noord-Amerika. Zo zette het Amerikaanse bedrijf Moduslink in Venray een nieuw distributiecentrum op, goed voor 500 nieuwe banen. Het Indiase bedrijf Wipro creëerde in Eindhoven ruim 250 werkplekken.

Het Duitse concern Nunhems richtte een R&D-faciliteit in te Nunhem (Limburg), wat zorgde voor 500 banen. Daarbij droegen het nieuwe servicecentrum van IBM (350 banen in Groningen) en het nieuwe R&D centrum van het Zweedse SKF (met 100 nieuwe banen in Nieuwegein) bij aan een grotere werkgelegenheid.

In 2012 bedroeg het geïnvesteerde bedrag door buitenlandse bedrijven nog geen miljard euro, hoewel er toen al wel 5.000 banen bijkwamen. Dat aantal is vorig jaar dus met 60% gegroeid.

Volgens de NFIA wordt het investeringsklimaat in Nederland meer gewaardeerd dan in het verleden het geval was. Eén van de redenen daarvoor is dat Nederland internationaal bekend staat als belastingparadijs. Ook speelt de goede infrastructuur en een goed opgeleide bevolking een rol.

De meeste buitenlandse bedrijven die hier investeren komen uit de Verenigde Staten (64 projecten). Daarnaast is China een belangrijke investeerder (26 projecten), Zuid-Korea (15 projecten), het Verenigd Koninkrijk (13 projecten) en India (11 projecten).


(Lydia Heida)