• 18/03/2014

Ontwerp elektrische racewagen van Thomas More officieel voorgesteld (+video)

Negentien ambitieuze studenten stellen ontwerp van hun elektrisch aangedreven racewagen voor: de 'Umicore Thomas More e-car II'. De bolide moet 100 km/u in minder dan 4 seconden halen.

Trefwoorden: #de nayer, #e-car, #energie, #ku leuven umicore, #student, #thomas more, #Umicore Thomas More e-car

Lees verder

Nieuws

( Foto: Thomas More / KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - In totaal zijn de studenten zeven maanden aan de slag geweest met de ontwikkeling van de elektrische wagen die bovendien gevoed wordt door een zelfontwikkelde batterij.

De belangrijkste innovatie is het gebruik van talloze ecologische materialen. In de batterijcasing kozen de studenten bijvoorbeeld voor basaltvezel en in de body maakten ze gebruik van het lichte vlasvezel. Daarnaast werd veel staal en aluminium gebruikt. De keuze viel op die materialen omdat ze zeer geschikt zijn voor recyclage.

De studenten willen later dit jaar deelnmen aan races van de Formula Student competitie in Engeland (Silverstone Circuit), Duitsland (Hockenheimring) en Spanje (Circuit de Catalunya).

“Dit project is een uitgelezen kans voor studenten om een groot project van concept tot afgewerkt product op te volgen en er dan ook nog eens mee te kunnen racen. Het is een geweldige en leerrijke ervaring waarin al onze vaardigheden flink op de proef gesteld worden”, aldus Thomas Prims, teamleider van het project.

Het project wordt zoals vanouds ondersteund door de Belgische materialengroep Umicore dat binnen het kader van zijn ‘Powered by’-programma een reeks studentenprojecten rond schone mobiliteit ondersteunt.

Dat programma, intussen goed voor een slordige 100.000 euro, steunt zowat 50 Belgische studenten,verdeeld over onder meer projecten van de Universiteit Antwerpen (de Solar boat), de Thomas More Hogeschool (de Thomas More e-car II) en de Université de Liège (de Electra).


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Aan het project nemen negentien studenten deel uit verschillende afstudeerrichtingen van Thomas More en de KU Leuven die hieraan samenwerken op de campus De Nayer in Mechelen.

Professionele bachelor studenten van Thomas More uit de opleidingen Elektronica-ICT, Autotechnologie en Ontwerp- en Productietechnologie werken samen met masterstudenten Automotive Engineering van de KU Leuven aan het ontwerp van de wagen.

Academische bachelor studenten in handelswetenschappen (KU Leuven) stonden hen bij met het op punt stellen van het businessplan.