• 19/03/2014

Ingenieursbarometer: ”1 op 3 ingenieurs heeft uitvinding in het hoofd”

Overgrote deel van ingenieurs is best tevreden met zijn job. Bij ploetermoeder-ingenieurs ligt dat percentage nog hoger. 93% ingenieurs: "Wij zullen met onze uitvindingen de wereld redden"

Trefwoorden: #engineering, #enquete, #ingenieur, #ingenieursbarometer, #job, #ploetermoeder, #usg, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Groep T / © Filip Van Loock )

ENGINEERINGNET.be – Naar goede gewoonte voerde ook dit jaar USG Engineering Professionals een grootschalig onderzoek uit bij meer dan 2.500 professionals, toekomstige ingenieurs en bedrijven die ingenieurs tewerkstellen. Engineeringnet sponsorde ook dit jaar de Ingenieursbarometer.

Deze keer ging de aandacht in de bevraging uit naar de 'helden-uitvinders', de jobmobiliteit en hun visie op een toekomst waarin technologie terrein wint. Een uitgebreid verslag vindt u in het volgende nummer van het print Engineeringnet Magazine.

Zéér tevreden
Ingenieurs blijken zéér tevreden professionals te zijn. Niet minder dan 78% van de ondervraagde ingenieurs is tevreden met zijn of haar job, waar dat voor de gemiddelde beroepsbevolking in België slechts 67% bedraagt.

Bij de ‘ploetermoeder’-ingenieurs, vrouwen tussen 31 en 40, ligt dat percentage zelfs nog hoger. 85% verklaart heel tevreden te zijn met haar werk. Toch blijft engineering een mannenkwestie. Slechts 15% is vrouw.

Ondanks de hoge jobtevredenheid, zijn ingenieurs schaars. 91% van de bedrijven verwacht dat deze schaarste in de toekomst zal toenemen en 60% van de bedrijven verwacht een groei van de ingenieurspopulatie.

Nog opmerkelijk, maar dit houdt verband met de tevredenheid: 64% van de ingenieurs bereid te werken tot 60-65 jaar en 21% wil zelfs aan de slag blijven tot 66-70 jaar.

"Wij willen werken aan innovatie"
Bedrijven aarzelen om hun ingenieurs in the picture te zetten uit angst dat hun experten zullen weggekaapt worden. Nochtans heeft bijna de helft van de ingenieurs (47%) gekozen voor bachelor of master studies omdat ze willen werken aan innoverende projecten. En 61% van de ingenieurs is fier op het ingenieur-zijn vanwege het innovatieve en vernieuwende.

Algemeen Directeur USG Engineering & Science Professionals, Kathleen Dupont in dat verband: “We kennen allemaal de uitvinders van het verleden, maar te weinig de ingenieurs van vandaag. Engineering is meer teamwerk geworden. Ingenieurs zitten er niet op te wachten om rolmodel te zijn. Mijn advies: besteed meer aandacht aan de uitvinding zelf. Met een nieuw label misschien? En wees trots op onze Belgische engineering-innovatie.”

Een derde heeft uitvinding in het hoofd
Uit ondervraging blijkt zelfs dat een derde van de ingenieurs een uitvinding in het hoofd heeft en 70% deze wil vermarkten. 67 % van het innovatiebudget van bedrijven gaat naar research & development van nieuwe producten of diensten en 49% van de bedrijven werkt samen met universiteiten.

Ingenieurs zijn trots op hun innoverende rol, 93% is ervan overtuigd dat ingenieurs met hun uitvindingen de wereld zullen redden.

Al moeten ze hier enkele drempels overwinnen: 37% van de bedrijven geeft een gebrek aan tijd en financiële middelen aan als rem op meer innovatie.


(Bert Belmans)