• 20/03/2014

Rechter: ”Geen bezwaar tegen definitieve gunning Thialf aan Ballast Nedam”

Zes Friese bouwbedrijven stapten naar de rechter om te voorkomen dat Ballast Nedam deze opdracht zou krijgen, maar de rechter onderkende hun bezwaren niet.

Trefwoorden: #ballast nedam, #Dijkstr, #Draisma, #Friso, #Jorritsma, #nedam, #schaatsbaan, #Thialf, #Volker Wessels

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia, stadion in 2008 )

ENGINEERINGNET.NL - De rechtbank in Leeuwarden heeft besloten dat bouwbedrijf Ballast Nedam het ijsstadion Thialf mag verbouwen. Friese bouwbedrijven maakten hier tegen bezwaar om dat volgens hen de keuze voor Ballast Nedam niet goed was gemotiveerd.

Ook vonden zij dat een groot Fries project naar een Fries bedrijf hoort te gaan, maar ook daar was de rechter het niet mee eens.

De verwachting is dat Thialf deze week tot definitieve gunning zal overgaan. Dan kan Ballast Nedam de plannen voor de verbouwing van het Thialf-stadion in Heerenveen verder gaan uitwerken. De oplevering voor het vernieuwde stadion staat gepland voor juli 2016.

Het nieuwe stadion is onder meer gericht op topschaatsers zoals Sven Kramer, voor wie dit het thuishonk is. Er komt onder meer een exclusieve 400-meter topsporttrainingsbaan. In het stadion zijn het ijs, de temperatuur en luchtvochtigheid eenvoudig aan te passen aan de wensen en behoeften van schaatsers.

Technische voorzieningen kunnen zorgen voor luchtstromen en wind. Meet- en opnameapparatuur zorgen dat de schaatser continu gemonitord kan worden. Er is een geavanceerd krachthonk en voorzieningen voor warming-up en cooling-down. Tenslotte beschikt het nieuwe Thialf over een sporterslounge, kantoorruimtes, een laboratorium en ruimtes voor artsen, fysiotherapie en massage.

Voor de bouw is 50 miljoen euro subsidie beschikbaar, afkomstig van de provincie Friesland. De Friese provincie bezit nu tweederde van de aandelen in Thialf, waarbij éénderde in handen is van de gemeente Heerenveen.

Het verbouwde stadion krijgt de naam Nieuw Thialf. Doel was eerst dat dit de nieuwe topsportaccommodatie in Nederland zou worden. Maar het Almeerse Icedome wordt met ingang van het seizoen 2016-2017 het nieuwe schaatscentrum van Nederland, zo is in september vorig jaar besloten door de NOC*NSF en de KNSB. << (Lydia Heida)