• 24/03/2014

Philips start onderzoeks- en innovatiecentrum in Nairobi

De nieuwe ‘Africa Innovation Hub’ in Kenia wordt een centrum voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en gezond leven.

Trefwoorden: #Africa Innovation Hub, #automatische ademhalingsfrequentiemeter, #Philips, #rookvrij kookfornuis, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philips, rookvrij kookfornuis )

ENGINEERINGNET - Philips gaat een ‘Africa Innovation Hub’ in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaat vestigen.

De firma onderstreept hiermee zijn streven om in Afrika te investeren. Het centrum zal zich bezighouden met het ontwikkelen en op de markt brengen van innovatieve producten en oplossingen.

In het centrum zullen toepassingsgerichte wetenschappelijke en gebruikersonderzoeken worden uitgevoerd om het hoofd te kunnen bieden aan de grote uitdagingen waarvoor Afrika zich gesteld ziet, zoals betere toegang tot verlichting en betaalbare gezondheidszorg. Tevens zullen er innovaties worden ontwikkeld die tegemoetkomen aan de behoeften en ambities van de opkomende Afrikaanse middenklasse.

De Africa Innovation Hub wordt gevestigd op het Philips-hoofdkantoor voor Oost-Afrika in Nairobi. Hier zullen lokale talenten en internationale onderzoekers werken volgens het ‘open innovatie’-model, in nauwe samenwerking met onderzoeks- en ontwikkelingsinstellingen in Kenia en heel Afrika.

Het bedrijf is momenteel in gesprek met lokale organisaties en universiteiten over samenwerking op R&D-gebied, gericht op de gezamenlijke ontwikkeling van zinvolle innovaties voor Afrika.

“Wij zijn verheugd over de vestiging van de Africa Innovation Hub in Kenia. Philips wordt wereldwijd erkend als koploper op innovatiegebied en hun keuze voor Nairobi als locatie is mede te danken aan het beleid van de Keniaanse overheid om onderzoek en innovatie in de regio te stimuleren”, aldus Adan Mohammed, de Keniaanse kabinetssecretaris voor industrialisatie.

“We ondersteunen de investering van Philips volledig en we kijken uit naar de resultaten van hun Afrika-gerichte onderzoeksactiviteiten en projecten, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de transformatie van de maatschappij, het bedrijfsleven en de publieke sector in het hele continent.”

Een aantal innovaties waaraan momenteel wordt gewerkt, worden ondergebracht in de Africa Innovation Hub. Het centrum zal zich in eerste instantie richten op onder meer de volgende projecten in de ontwikkelings- en proeffase:

1) De Africa Innovation Hub ontwikkelt en test momenteel een robuuste en betaalbare automatische ademhalingsfrequentiemeter om de longontsteking bij (jonge) kinderen beter te kunnen diagnosticeren. Het apparaat maakt gebruikt van slimme sensoren op het lichaam, en zal naar verwachting een meer nauwkeurige en betrouwbare diagnose mogelijk maken dan de handmatige procedures die momenteel worden toegepast.

Het apparaat wordt speciaal ontworpen voor gebruik door lokale zorgverleners en verpleegkundigen in plattelandsgebieden. In Kenia wordt momenteel overleg gevoerd met het Kenya Medical Research Institute (KEMRI) over een mogelijke uitbreiding van dit project en de gezamenlijke ontwikkeling van een effectieve oplossing die is afgestemd op de omstandigheden op het Afrikaanse platteland.

2) Een ander project omvat het ontwikkelen en testen van een innovatief systeem voor werkstroombeheer, dat speciaal wordt ontworpen om het aantal vermijdbare sterfgevallen onder moeders en kinderen terug te dringen.

Het doel is om lokale zorginstellingen in afgelegen gebieden te ondersteunen bij de diagnosestelling, triage, behandeling, stabilisering en (de voorbereiding op) het vervoer van zwangere vrouwen die op controle komen.

3) Verder werd een innovatieve oplossing ontworpen voor mensen die dagelijks hun maaltijden bereiden op een fornuis dat wordt gestookt met hout of biomassa.

Dit speciaal ontworpen fornuis is zeer efficiënt en verbruikt aanzienlijk minder hout als brandstof. De uitstoot van rook en koolstofmonoxide ligt ruim 90 procent lager dan bij open vuur, zodat mensen binnenshuis kunnen koken met minder gezondheidsrisico’s.

4) Vandaag de dag leven naar schatting 560 miljoen Afrikanen zonder elektriciteit. Het bedrijf zet zich in om de toegang tot verlichting in Afrika te verbeteren voor de meerderheid van de bevolking die niet is aangesloten op het elektriciteitsnet.

De bijdrage van de Africa Innovation Hub bestaat uit het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe producten die zonne-energie combineren met energiezuinige LED-technologie.

De Africa Innovation Hub is gevestigd in Kenia maar zal in het hele continent verantwoordelijk zijn voor onderzoeksactiviteiten en projecten. Het centrum wordt geleid door dr. Maarten van Herpen.


(Guy Leysen)