• 24/03/2014

China en Nederland sluiten zuiveldeals

Staatssecretaris Dijksma: "Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis. Daar kunnen wij trots op zijn"

Trefwoorden: #china, #dijksma, #FrieslandCampina, #jinping, #si jinping, #Sino, #voeding, #zuivel

Lees verder

nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland, hebben beide landen een overeenkomst afgesloten over investeringen in productiekwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken bedraagt de waarde van de afspraken minimaal 20 miljoen euro.

Staatssecretaris Dijksma: "Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en kunde inzetten om 1,3 miljard mensen van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Daar kunnen wij trots op zijn."

Met de inbreng van Nederlandse kennis wil China in komende jaren de melkproductie laten groeien naar 40 miljard kilo. Het heeft de Nederlandse overheid om kennisinvesteringen gevraagd omdat Nederland een wereldspeler is in melkproductie, verwerking en logistiek.

Cees ’t Hart, CEO FrieslandCampina, die namens de zuivelsector in aanwezigheid van koning Willem Alexander en koningin Maxima met de Chinese president sprak: "Dit is nog maar het begin, na de oprichting van het Sino-Dutch Dairy Development Centre in november 2013 en nu de ondertekening van deze overeenkomst."

In komende jaren zal de Nederlandse productie groeien naar 13 miljard kilo. Daarvan is een groot deel bestemd voor de export.


(Bert Belmans)