• 24/03/2014

300 ingenieurs bepaalden conferentiethema’s van vakbeurs A&E 2014

Inrichter easyFairs legt almaar méér de nadruk op kennisuitwisseling tijdens zijn technische vakbeurzen. Bijvoorbeeld voor Automation & Engineering 2014 bepaalden 300 ingenieurs de thema's.

Trefwoorden: #automation engineering, #conferentie, #easyfairs, #opleiding, #seminarie, #vakbeurs, #vakbeurzen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Hoe kan een organisator het content programma van een event correct afstemmen op de actuele behoeftes van de markt? Sinds juni 2012 laat vakbeursinrichter easyFairs België voor de meerderheid van zijn vakbeurzen het conferentieprogramma bepalen door zijn eigen bezoekers.

Procedure
In eerste instantie wordt er beroep gedaan op een neutrale denktank van 'key'-exposanten en neutrale kennispartners (zoals Engineeringnet, redactie) om eerst een shortlist van mogelijke conferentiethema’s op te stellen.

In een tweede fase wordt deze shortlist aan ideeën in een online enquête verwerkt en naar een zorgvuldige selectie van bezoekers en voorgeregisteerden verstuurd.

"Zo krijgen wij in amper 5 werkdagen een uiterst actuele barometer van de topics waarvoor de markt graag meer informatie wenst te bekomen", claimt Group Exhibition Manager Dieter Wilssens van easyFairs.

Wat kozen de 300 ingenieurs?
Met meer dan 300 respondenten uit de process en factory automation wereld behaalde deze online enquête een responsgraad van maar liefst 10%. "Statistisch gezien geven de resultaten uit deze enquête ons dan ook een betrouwbaarheidsniveau van 94% en een maximale foutmarge van 5%, een ideale uitgangspositie voor het samenstellen van een contentprogramma", aldus Wilssens.

De respondenten konden topics kiezen uit 3 hoofdthema’s : Productie-efficiëntie, Metingen en Safety & Security.

Topic: "Productie-efficiëntie"
Visualisatie van uw productiegegevens: 'less is more', scoorde met 37% het hoogst qua topic uit de categorie productie-efficiëntie. Het is duidelijk dat men terugkomt van het gegeven om op productiebeeldschermen alle facetten van de productie weer te geven in allerlei kleuren, bewegende onderdelen enz.

Als een productie goed loopt hoeft dit niet per definitie weergegeven te worden. Het is pas als er elementen zijn die afwijken van een normale gang van zaken dat deze via een alarm management visueel te aandacht dienen te trekken bij de productieverantwoordelijken.

Met 28% scoorde 'Automatisering en retrofitting: hoe uw bestaande machines een tweede leven geven?' ook goed. Vaak hoeft men geen volledig nieuw machinepark aan te kopen, maar kunnen nog goed draaiende machines geautomatiseerd worden en zo een tweede leven krijgen.

'Motoren met geïntegreerde sturingen' en 'Direct drive motoren' scoorde met 23% het beste bij de categorieën van de aandrijvingen. De top 5 werd afgesloten door 'Van eilandautomatisering evolueren naar een geïntegreerd systeem' met een score van 21% .

Onderwerpen binnen de top 10 van Productie-efficiëntie die tijdens Automation & Engineering 2014 ook aan bod gaan komen zijn: industriële protocols, conditioning monitoring van machines en industriële uitrusting, Hoe werkt een dashboard met KPI’s en Hoe meet ik de efficiëntie van mijn productielijn (OEE - Overall Equipment effectiveness)

Topic: "Metingen"
Bij het thema ‘metingen’ komt debietmetingen met 43% als meest gewenste thema naar voor. 41% wenst graag meer achtergrond over niveaumetingen, 39% over temperatuurmetingen en drukmetingen en 27% over IP-based instrumentatie. Verrassend is de score van energiemetingen (elektriciteit, gas en water) dat met een score 26% duidelijk aangeeft dat dit type metingen niet altijd zo evident zijn.

Topic: "Safety en Security"
Bij het 3de en laatste thema over 'Safety en Security' blijven SIL en Atex de topantwoorden met telkens 40% van de respondenten dat hierover meer gespecialiseerde informatie wenst te bekomen.

Met 30% staat 'Is uw bestaande machinepark volledig conform de geldende machinerichtlijn?' op de 3de plaats. 'Basisprincipes Functional Safety - IEC 61508 uitgelegd' komt met 28% op de 4de plaats.

De top 5 wordt afgesloten met 2 thema’s: 'Cyber security en industriële netwerken' en 'Veiligheidscultuur binnen de onderneming voor leidinggevenden'.

Op Automation & Engineering 2014 bovenstaande thema’s aangevuld worden met andere thema’s uit de survey. Na elke conferentie op de beursvloer zullen de aanwezigen bovendien in de business Lounge verder kunnen netwerken met collega-ingenieurs en de sprekers.

Niets is vervelender dan een conferentie of opleiding te volgen die ofwel té technisch of ingewikkeld is ofwel net niet technisch of diepgaand genoeg is, stelt Wilssens: "Uit deze en ook voorgaande marktstudies blijkt steeds dat méér dan 42% eerder een ‘basic’ niveau wenst te volgen en de andere 44% eerder een ‘gevorderd niveau’ wenst. Het conferentieprogramma zal hier uiteraard verder op in spelen."

Praktische informatie
Automation & Engineering 2014 vindt plaats op woensdag 14 en donderdag 15 mei 2014 in Paleis 1 van BRUSSELS EXPO, België. De beurs is telkens geopend van 10.00 uur tot 18u.00.
Meer info: www.automation-engineering.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
easyFairs


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.