• 25/03/2014

Levitech verkoopt ALD-machine aan grote Taiwanese zonnecelproducent

Het gaat om de levering van een tweede machine om zonnecelwafers met atoomlaagdepositie (ALD) van een passiverend laagje aluminiumoxide te voorzien.

Trefwoorden: #ALD-machine, #Levitech, #Levitrack, #PERC cellen, #zonnecellen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Levitech )

ENGINEERINGNET.NL - De Almeerse machinebouwer Levitech verkocht al eerder een ALD-systeem aan deze grote Taiwanese fabrikant van zonnecellen, waarvan de naam niet bekend is gemaakt.

Dit tweede systeem wordt ingezet voor uitbreiding van de productie van zeer efficiënte kristallijn silicium zonnecellen. Deze zogeheten PERC cellen halen een rendement van meer dan 20%.

Het ALD-systeem brengt op deze cellen een nanometers dik passiveringslaagje van aluminiumoxide aan. Hierdoor loopt het rendement van een zonnecel nog verder op, met 0.5 tot 1%.

De aangebrachte lagen zijn uniform en vrij van defecten. Ook hebben fabrikanten veel minder te maken met gebroken wafers. Het ALD-systeem, dat de naam Levitrack heeft gekregen, is door meerdere octrooien beschermd.

Levitech is een spin-off van producent van halfgeleidermachines ASM International, die in 2009 verzelfstandigde. In datzelfde jaar kreeg de onderneming een Innovatiekrediet om hun ALD-systeem verder te ontwikkelen. Dit geld komt uit het Innovatiefonds MKB+, waarvan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de beheerder is.

In 2011 verkocht Levitech de eerste ALD-machine aan een innovatieve Europese producent van zonnecellen, waarvan de naam ook geheim bleef. Het bedrijf heeft meerdere machines nu verkocht aan Aziatische fabrikanten van zonnecellen, met name in China. Levitech heeft daarvoor in Azië een serviceorganisatie ingericht.


(Lydia Heida)