• 26/03/2014

Infrabel bouwt ’groene’ tankplaats voor diesellocomotieven in Gentse haven

West-Vlaamse brandstoffenleverancier G&V en Infrabel openen openbare tankinstallatie voor diesellocomotieven op knooppunt in Gentse haven. "We bekijken nog meer locaties"

Trefwoorden: #diesel, #economie, #G&V, #infrabel, #locomotief, #logistiek, #spoor, #spoorweg

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE – Sinds de liberalisering van het goederenverkeer per spoor is er nood aan openbare tankplaatsen, waar alle operatoren gebruik van kunnen maken.

En vermits veel treinen nog steeds op diesel rijden, zijn zowel de binnenlandse als buitenlandse exploitanten vragende partij voor dieseltankplaatsen, stelt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

De beheerder had tot nu twee tankplaatsen voor diesellocomotieven in België. In de haven van Zeebrugge gaat het om een contract met de Vlaamse brandstoffenleverancier G&V. Verder is er ook nog een oudere tankplaats in de sporenbundel Genk-goederen.

Daar komt nu dus een derde tankstation bij, in de Gentse haven, ook deze maal in samenwerking van G&V. Deze installatie heeft een vaste pomp en werkt volledig automatisch met een tankkaart. De opvolging gebeurt online.

'Een tankplaats met een vaste pomp is verbetering op het vlak van de zorg voor het milieu', claimt Infrabel. 'Diesellocomotieven werden vroeger (zoals nog steeds het geval is in Genk, redactie) op een mobiele manier van brandstof voorzien, met een vrachtwagen. Op de tankplaats legde Infrabel een ondoordringbare betonnen plaat, met een afvoersysteem om gemorste diesel op te vangen'.

De nieuwe generatie tankplaatsen werkt met een vaste hoge debietpomp. De pomp kan 500 liter per minuut versassen, waardoor de allergrootste locomotieven in amper tien minuten gevuld zijn.

De beheerder draagt de investering niet alleen en 'pompte' 160.000 euro in het project. Hoeveel G&V investeerde is niet bekend.

Naar eigen zeggen bekijkt Infrabel zowel in Vlaanderen als in Wallonië of het mogelijk is om nog meer tankplaatsen te installeren.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het Havenbedrijf Gent steunt het initiatief. Van alle goederen naar en van de Gentse haven gaat momenteel 8% via het spoor. Het Havenbedrijf Gent tracht de havenfirma’s aan te zetten tot duurzaam transport en wil het aandeel van het spoor opdrijven tot 15%.