Airbus betaalt 200 miljoen voor 130.000 kilometer kabel

Nexans haalt contract binnen voor levering van zowat 130.000km luchtvaartkabel. "Vanaf 2015 voert Airbus zijn productie op"

Trefwoorden: #A320, #A350, #A380, #airbus, #economie, #kabel, #nexans

Lees verder

Techniek

( Foto: Airbus )

ENGINEERINGNET.BE – In een vliegtuig van Airbus zitten naargelang het model tussen 200 tot 600km kabels. Dat kan gaan om diverse types, maar voor ongeveer 95% gaat het om aansluit-, elektriciteits-, data- en brandbestendige bedrading.

Voor die 95% heeft Airbus nu voor de volgende vijf jaar een contract getekend met kabelproducent Nexans, met name voor de levering van bedrading voor de 'narrow-body' A320 Neo-serie, de A350-serie en het paradepaardje, de dubbeldeks A380. De totale contractwaarde bedraagt om en bij 200 miljoen euro, bevestigt Nexans. Naar verluidt wil de vliegtuigbouwer vanaf 2015 bovendien zijn productie opdrijven.

Yvan Duperray, Nexans’ Aerospace Sales Director. “Dat Nexans heeft bewezen innovatieve lichtgewicht vliegtuigkabels te kunnen ontwikkelen, was hierbij doorslaggevend. We hebben begin dit jaar overigens de Best Improver-prijs gekregen van Airbus tijdens diens jaarlijkse Electrics Suppliers Awards.”

Nexans was al één van de huisleveranciers, beide ondernemingen werken al twintig jaar samen. De kabels worden niet in België geproduceerd, maar verspreid over vestigingen in Frankrijk, Marokko en Noord-Amerika.

Maar dat een bedrijf met stevige roots in ons land, dankzij dit soort contracten financieel gezond is en blijft, heeft uiteraard ook zijn belang.


ACHTERGROND
Gewichtsbesparing heeft een hoge prioriteit in de luchtvaart. Daarom moet elke component licht van gewicht zijn, zonder dat er concessies worden gedaan op het vlak van veiligheid, prestaties en betrouwbaarheid.