Duitse machinebouwer Trumpf richt eigen bank op

Dit is misschien nog eens een goed idee: de Duitse machinebouwer Trumpf richt voor klanten en werknemers eigen bank op. "Wij kennen onze klanten beter dan de financiële instellingen"

Trefwoorden: #bank, #banklicentie, #constructeur, #economie, #machine, #machinebouwer, #trumpf

Lees verder

Nieuws

( Foto: Trumpf / © Udo Loster )

ENGINEERINGNET – Fabrikanten die bestellingen zien verloren gegaan doordat hun afnemers niet aan de nodige bankkredieten en financiering geraken, kunnen misschien de piste van de bouwer van machines en medische toestellen Trumpf volgen.

Dat bedrijf richtte namelijk gewoon zijn eigen kredietinstelling op, Trumpf Financial Services GmbH. De bank was oorspronkelijk een leasingmaatschappij van Trumpf, maar is er nu in geslaagd een volwaardige, 'universele' banklicentie te verwerven.

De reden is niet ver te zoeken: onvrede met de stugge houding van de klassieke financiële instellingen voor het toekennen van leningen en andere vormen van financiering. De klassieke instellingen hebben naar hun mening niet altijd voldoende expertise in huis om de risico's juist in te schatten, zeker wanneer het om machines en technische infrastructuur gaat.

CEO Dr. Nicola Leibinger-Kammüller: "Wij kennen onze klanten beter dan de meeste kredietverstrekkers, we staan als constructeur met onze beide voeten in de échte economie en kunnen zo bijdragen tot méér (her)investeringen in de Duitse mechanische industrie."

De bank heeft een volwaardige 'universele' licentie verkregen, en mag zijn diensten overigens niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa aan de man brengen. "Het zogenaamde 'EU-paspoort' komt automatisch met de banklicentie mee."

Toch wil de constructeur niet meteen klanten werven buiten zijn eigen klantenkring, maar een 'speciaalbank' blijven voor specifiek de maakindustrie. Voorbeelden zijn bedrijven die leningen of financiering nodig hebben voor hun verdere groei, het oprichten van een nieuw bedrijf of de aankoop van een machine.

Ze biedt ook de Trumpf-medewerkers zelf haar diensten aan, inclusief een zicht- en spaarrekening en een pensioenplan.

Volgens Trumpf kapen ze met hun initiatief de wereldwijde primeur weg. Er bestaan volgens hen al wel banken in de automobielconstructie, maar in de sector van de machinebouw had niemand hen dit al voorgedaan.


ACHTERGROND
Trumpf is geen kleine machinebouwer: er werken 9.825 mensen en de groep behaalde in boekjaar 2012-2013 een zakencijfer van 2,34 miljard euro. Trumpf bouwt machines voor de maakindustrie en de medische wereld.

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE
Een meesterlijke zet van Trumpf. Ingeval van bijvoorbeeld inbeslagname ten gevolge van een faillissement, zal de curator of een overnemer zoeken voor de inboedel (de machines), of een openbare veiling organiseren. De kans dat een machine dan nog een mooi bedrag oplevert, is vrij klein. Trumpf kan daarentegen een curator een aanvaardbaar bedrag bieden, en mits enige 'overhauling' de machine tweedehands aan een mooie prijs terug op de markt brengen via zijn klantenkring. Dat verkleint het financiële risico voor de machinebouwer.