Eerste vliegende windturbine ter wereld

Het gaat om het oplaten van een met helium gevulde 'donut' waarin een turbine draait voor het opwekken van elektra boven Alaska.

Trefwoorden: #Altaeros Energies, #Massachusetts Institute of Technology, #vliegende windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Altaeros Energies )

ENGINEERINGNET - Het Amerikaanse bedrijf Altaeros Energies tekende voor het ontwerp en de ontwikkeling van deze vliegende windturbine, die de naam BAT-Buoyant Airborne Turbine heeft meegekregen.

Het bedrijf is in 2010 opgericht door onderzoekers van het wereldberoemde technologische instituut MIT (Massachusetts Institute of Technology, Verenigde Staten).

Het gaat om een proefproject van 18 maanden waarbij de windturbine op een hoogte van 300 tot 600 meter kilometer boven de stad Fairbanks in Alaska hangt. Op die hoogte zijn de windstromingen 5 tot 8 maal krachtiger dan bij de grond. Hierdoor kan de turbine dubbel zoveel elektra opwekken, die via kabels naar de grond wordt gebracht.

Het omhulsel van de windturbine kan ook de drager zijn van communicatiemiddelen, een camera of sensoren. Zodoende is het mogelijk data te verzamelen, mobiele telefoon verbindingen door te geven of draadloos internet.

De windturbine is speciaal geschikt voor ver weg gelegen gebieden die niet verbonden zijn met het elektriciteitsnetwerk, militaire basissen of gebieden die door een ramp zijn getroffen. De turbine is binnen 24 uur klaar voor het opwekken van energie. Het geheel is per vrachtwagen te vervoeren.

Altaeros Energies krijgt subsidie van verschillende Amerikaanse overheden en instellingen zoals het US Department of Agriculture, National Science Foundation, California Energy Commission, Maine Technology Institute, Massachusetts Clean Energy Center, Cleantech Innovations New England en Alaska Energy Authority. Deze laatste organisatie gaf Altaeros Energies een subside van 1,3 miljoen dollar.

Ook won het bedrijf in 2011 de ConocoPhillips Energy Prize.