NutriLeads ontwikkelt medische voeding op basis van een ginseng-extract

Het bedrijf kreeg onlangs tijdens een investeerdersforum 7.500 euro voor ontwikkeling van dit voedingsingrediënt dat de weerstand bij mensen bevordert.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay, Ginseng plant )

ENGINEERINGNET.NL - NutriLeads gebruikt hiervoor een component dat is ontdekt uit een werkzaam maar niet goed in voeding toepasbaar Chinees plantenextract, namelijk ginseng.

Het bedrijf ontdekte dat hetzelfde component ook uit bepaalde voedselgewassen kan worden verkregen. Dit maakt toepassing in voeding voor het eerst haalbaar.

Veel ziekten krijgen bij mensen een kans door verminderde weerstand, of er ontstaan daardoor complicaties bij mensen die al ziek zijn. Dit levert naar schatting een jaarlijkse medische schadepost op van 170 biljoen euro in de Europese Unie.

NutriLeads richt zich op medische voeding die op advies van een arts wordt genomen. Dit om het risico op complicaties te verminderen en herstel te bevorderen, zoals bijvoorbeeld bij kankerpatiënten.

De medische voeding wordt ontwikkeld samen met Wageningen UR en NIZO food research. De oprichter van NutriLeads, Ruud Albers, is afkomstig van Unilever.

Daar is het idee om ginseng te gaan doorontwikkelen ontstaan. Unilever gaf dit project echter geen prioriteit, vandaar dat Albers de patenten overnam om het product zelf verder te ontwikkelen.

In een latere fase wil het bedrijf mogelijk ook gaan bekijken naar de toepassing in zogeheten functional foods. Dat zou kunnen betekenen dat de voeding met het extract ook in de supermarkt te koop is.

Tijdens het Jaarevent 2014 van het Kenniscentrum Plantstoffen op 11 maart in Den Haag werd NutriLeads tijdens het investeerdersforum beloond met een cheque van 7.500 euro.