Draagstructuur Antwerpse Boerentoren door corrosie aangetast

Door corrosie aangetaste stalen draagstructuur van Antwerpse KBC-toren krijgt actieve kathodische bescherming om verdere schade tegen te gaan.

Trefwoorden: #anode, #boerentoren, #corrosie, #iccp, #Impressed Current Cathodic Protection, #ingenieursbureau, #kbc, #kbc roren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fortius )

ENGINEERINGNET.BE - De KBC-Toren in Antwerpen - sinds 1981 een beschermd monument - was met zijn 87,5 meter de eerste Europese wolkenkrabber en een icoon van art-deco.

Bij de bouw werd gebruik gemaakt van staalstructuren waarrond het gebouw is opgetrokken. Door indringend vocht langs de buitengevels blijkt de structuur op een aantal plaatsen te kampen te hebben met corrosie.

De staalstructuur zelf (foto hieronder) kan uiteraard niet vervangen worden. Daarom brengt een aannemer nu een actieve kathodische bescherming (ook gekend als Impressed Current Cathodic Protection of ICCP) aan via de buitenmuren.

Concreet betekent dit dat in verschillende voegen keramische titanium-anodes geplaatst worden, waarmee de staalstructuur continu onder zeer lichte elektrische stroom zal staan.

Deze techniek moet de gevolgen en de verdere ontwikkeling van roestvorming tegengaan en een stabiele materiaalstructuur van het stalen gebinte verzekeren.

De werken verlopen in vier fasen tot eind 2014, per gevelzijde van het gebouw. Ze zijn op 10 maart 2014 gestart en zullen minstens tot december 2014 duren.


ACHTERGROND
Wereldwijd maken aannemers al langer gebruik van ICCP voor de restauratie van gebouwen met staalstructuur, op scheepswerven of voor het onderhoud van pijpleidingen. Maar in België wordt de techniek nu voor het eerst toegepast bij de grootschalige restauratie van een gebouw met een staalstructuur en bekleed met natuursteen.

De anodes worden geleverd door Fortius uit Diest. Het dossier voor de werken werd klaargemaakt door Steenmeijer Architects uit Antwerpen die op technisch vlak samenwerkt met het ingenieursbureau Triconsult uit Lummen, een spin-off van de KU Leuven, gespecialiseerd in kathodische bescherming van gebouwen en structuren.