Europa lanceert vandaag eerste Copernicus satelliet

Vanavond wordt de Sentinel-1A gelanceerd van op de lanceerbasis van Kourou in Frans Guyana. Deze satelliet van het Copernicus programma wordt ingezet voor non-stop observatie van het weer.

Trefwoorden: #Copernicus, #Europa satelliet, #Sentinel

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA–S. Corvaja, 2014 )

ENGINEERINGNET – De Sentinel-1A, de eerste satelliet van het Europese Copernicus programma wordt vanavond gelanceerd met een Sojoez raket van op de lanceerbasis van Kourou in Frans Guyana.

Eens operationeel zal de satelliet rond de aarde draaien op 700km hoogte en continu radarbeelden doorsturen.

De satelliet zal, ongehinderd door wolken, dag en nacht de hele aarde monitoren en dit met hoge resolutie voor zowel de oceanen, land massa, pakijs enz. De Sentinel-1A is een meteorologische satelliet en de data zullen dus voornamelijk gebruikt worden om weer en klimaat te bestuderen.

Maar zoals eerder aangekondigd door de EU kan de satelliet bijvoorbeeld ook olie vervuiling in de oceaan opsporen of boten met vluchtelingen detecteren in de Middellandse Zee.

De lancering van de meteorologische satelliet Sentinel -1A maakt deel uit van het Europese Copernicus programma dat reeds actief was maar afhankelijk van bestaande satellieten en sensoren op de grond.

Naast Sentinel-1A zullen er de komende maanden nog een hele reeks andere Sentinel satellieten in de ruimte worden gebracht. Uiteindelijk zullen ze allemaal samen instaan voor 6 domeinen: de observatie van land en oceaan, de observatie van de atmosfeer, klimaat verandering, crisis management en veiligheid.

Het land monitoring programma en het crisis management luik van Copernicus zijn reeds actief. Toen bijvoorbeeld de tyfoon Haiyan de Filippijnen bereikte, werden de eerste beelden met de schade geleverd door het Copernicus programma.

De anderen luiken van het Copernicus programma zullen geactiveerd worden naargelang de andere satellieten operationeel zullen zijn vanaf 2015 en later.