Nieuwe studierichting procesoperator in Tessenderlo vult blinde vlek in

Vlaamse regering keurt opstart studierichting 'chemische procestechnieken' in Technisch Instituut Heilig Hart in regio Tessenderlo-Geel goed. "Goed dat deze blinde vlek ingevuld raakt".

Trefwoorden: #Borealis, #BP Chembel, #Chevron Phillips, #ExxonMobil, #ineos, #Janssen Pharmaceutica, #opleiding, #procesoperator, #procestechniek, #se-n-se, #studie, #Technisch Instituut Heilig Hart, #Tessenderlo, #vergrijzing

Lees verder

Opleiding

( Foto: Evonik, interactief 3D-leersysteem )

ENGINEERINGNET.BE – De chemische industrie heeft de komende vijf jaar elk jaar nood aan 2.000 nieuwe arbeidskrachten, vooral technisch-uitvoerend personeel, om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

Dat wordt een zware opdracht, temeer omdat de technische studierichtingen in België niet goed in de markt liggen.

Om een voorbeeld te geven: de 'Se-n-Se'-studierichting chemische procestechnieken telt dit schooljaar 150 leerlingen verspreid over 6 scholen (4 in het Antwerpse, 1 in Genk en 1 in Oostende).

'Se-n-Se' staat voor Secundair na Secundair, en is een arbeidsmarktgerichte richting met veel praktijkstages en werkplekleren. 'Chemische Procestechnieken' bereidt de leerlingen voor op de job van procesoperator.

150 leerlingen is op zich al een verdriedubbeling vergeleken met vijf jaar geleden, maar ze staat in schril contrast met de veel grotere aantallen vervangers die nodig zullen zijn om de vergrijzingsgolf te pareren. "De afgestudeerde leerlingen zijn inderdaad zeer gegeerd bij chemiebedrijven”, stelt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen,

Nu komt er dus een zevende school bij die Chemische Procestechnieken als 'Se-n-Se'-studierichting gaat geven: het Technisch Instituut Heilig Hart in Tessenderlo. De nieuwe opleiding start vanaf het schooljaar 2014-2015.

De Kempense regio Tessenderlo-Geel langs het Albertkanaal vormt een belangrijke proceschemische cluster in Vlaanderen, met bedrijven zoals Tessenderlo Group, Janssen Pharmaceutica, ExxonMobil, BP Chembel, Borealis, Chevron Phillips en Ineos ChlorVinyls.

“De opleiding wordt best ingericht in regio’s waar er een cluster van proceschemische industrie aanwezig is. Zo blijft de kwaliteit van de opleiding gegarandeerd via stageplaatsen en werkplekleren en hebben de leerlingen ook reële perspectieven op een job in hun buurt”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.