Wereldprimeur: ziekenhuis introduceert combinatietherapie tegen kanker

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gaat 'uitbehandelde' patiënten met darm- en longkanker nu twee medicijnen geven om groei kankercellen te blokkeren.

Trefwoorden: #behandeling, #darmkanker, #geneesmiddelen, #kankeronderzoeker, #longkanker, #medicijnen, #Moleculair geneticus, #René Bernards

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia - James Heilman, MD )

ENGINEERINGNET.NL - Moleculair geneticus en kankeronderzoeker René Bernards combineerde twee bestaande geneesmiddelen en ontdekte dat deze medicijnen kwaadaardige tumoren bij muizen en in menselijke cellijnen zeer effectief bestrijden.

De therapie gaat nu bij patiënten worden geïntroduceerd die met traditionele medicatie niet meer te helpen zijn.

Deze combinatietherapie is een voorbeeld van een nieuwe aanpak, waarbij kanker niet langer bestreden wordt op basis van in welk orgaan het zit. Wetenschappers kijken nu welke fouten in het DNA de oorzaak zijn van de tumorgroei.

Bij ongeveer 20% van de patiënten met longkanker en 30% van de patiënten met darmkanker heeft de tumor een zogenoemde KRAS-mutatie. Deze mutatie zorgt ervoor dat meerdere eiwitten in de kankercellen ontregeld raken, en de cellen oneindig gaan delen.

Het ene eiwit activeert daarbij het andere. Als die route met medicijnen wordt geblokkeerd, zoeken de kankercellen een andere weg. Wanneer ook die sluiproute wordt afgesloten, stopt de celdeling.

KRAS-mutaties zijn moeilijk rechtstreeks met medicijnen aan te pakken. Er bestaan wel medicijnen om de eiwitten die door de fout in KRAS ontregeld raken weer op orde te krijgen. Helaas is de werking van deze medicijnen te zwak als ze alleen worden toegediend.

Vandaar dat er nu een combinatie van middelen is gemaakt die samen wel een sterk effect hebben. De KRAS-schakelaar zelf valt nu nog niet te beïnvloeden met medicijnen.

De twee middelen die worden getest zijn apart van elkaar al onderzocht, maar de veiligheid van de combinatie moet nog worden bestudeerd omdat de medicijnen ieder afzonderlijk al veel darmklachten kunnen geven.

De vraag is of ze dat in combinatie ook doen en of ze dan nog wel worden verdragen door de patiënten.

Voor de twee remmers bestaan alternatieven bij andere farmaceuten. Mogelijk kan in dat geval een andere combinatie van middelen soelaas bieden.

De ontdekking van Bernards is verschenen als advanced online publication in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.