• 08/04/2014

Ervaring van IVBO met Memosens-technologie voor pH-meting

Voor wie op zoek is naar een pH-meetopstelling die zelfs in zeer agressieve omgevingen overeind blijft, is Memosens van Endress+Hauser een aanrader, beaamt huisvervuilverbrander IVBO in Brugge.

Trefwoorden: #Endress+Hauser, #IVBO, #Memosens-technologie, #pH-meting

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.BE - IVBO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en –verwerking in Brugge en Ommeland , beschikt over een verbrandingsinstallatie die in 1982 in gebruik is genomen.

Voor de rookgaszuivering wordt onder meer gebruik gemaakt van natte gaswassing, een proces met een zure en een basische wastoren.

Het meten en opvolgen van de pH van zowel punten in de natte gaswassing als in het afvalwater en het effluent is voor IVBO essentieel, maar het gaat om een vuile en routineuze job waarvoor de techniekers niet te springen stonden.

Er komt namelijk al snel agressief water op de contacten of de meetkabel terecht en de pH-opstelling is daardoor zeer slijtagegevoelig. Bovendien liepen de kosten aan vervangmateriaal jaarlijks op tot 13.000 euro.

Jarenlang zocht de dienst meet- en regeltechniek van het bedrijf naar een oplossing, want door de complexiteit van het kalibratieproces, was het zeer moeilijk mensen gemotiveerd te houden om deze kalibratie steeds opnieuw kwalitatief uit te voeren.

Verschillende leveranciers bleken wel oplossingen te hebben, maar die waren onverantwoord duur en de kalibratie in-situ bleef nodig.

Tot in de loop van een gesprek met het verkoopsteam van Endress+Hauser over meetapparatuur, het idee geopperd werd om de Memosens-technologie uit te testen.

Dit systeem werkt met een volledig afgesloten digitale sensor die zijn elektrische voeding krijgt en zijn meetwaarden doorgeeft via een inductiekoppeling op een twisted pair kabel. In de sensor zitten zowel de glasbuis met lithium voor het elektrische meetproces als de interpretator. Alle onderdelen zijn vochtongevoelig, zodat zelfs zeer agressief water de meting niet kan beïnvloeden.

Bovendien kunnen het reinigen en ijken comfortabel binnenshuis uitgevoerd worden, door de geplaatste sensor in the field gewoon te vervangen door een ander exemplaar en de originele in het labo met behulp van de PC opnieuw te ijken.

Met als extra voordeel dat er nu ook automatisch ijkverslagen gemaakt worden, iets wat vroeger door de onderhoudstechnieken moest ingetikt worden.

Ondanks de duurdere aankoop bleek dat de investering zich al na drie maanden had terugbetaald, doordat er geen nieuwe sensoren of wisselstukken nodig waren geweest: voor de pH-kalibratieproblematiek in een agressieve omgeving is Memosens dus duidelijk de perfect oplossing.


Voor meer informatie:
Endress+Hauser
Carlistraat 13 - B-1140 Brussel
Tel: +32 2 248 06 00 - info@be.endress.com - www.be.endress.com

LEESTIPS

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Endress+Hauser


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.