Kantoorverlichting bedienen via smartphone

Het systeem van Philips maakt daarvoor gebruik van Power-over-Ethernet (PoE) om kantoor­verlichtings­armaturen te verbinden met het IT-netwerk van een gebouw.

Trefwoorden: #kantoorverlichting, #klimaatsysteem, #Philips, #PoE, #Power-over-Ethernet, #verlichting, #verwarming

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET - Wanneer de kantoorverlichtingsarmaturen zijn uitgerust met sensors, kunnen ze anonieme gegevens over de bezetting, de temperatuur en de vochtigheidsgraad van een ruimte verzamelen.

Ze zijn verbonden met het IT-netwerk en fungeren als interface met andere systemen van het gebouw, zoals de verwarming, de ventilatie en de IT-diensten.

Op die manier beschikt de facility manager over één enkel systeem dat realtimerapporten en overzichten weergeeft over het gebruik in het gebouw. Men kan bijvoorbeeld zien dat een bepaalde verdieping op vrijdagnamiddag niet wordt gebruikt en de temperatuur, de verlichting en het schoonmaakschema navenant aanpassen.

Het geïntegreerde overzicht van de bezettingsgraad en het energieverbruik maakt een bewustere besluitvorming mogelijk, wat een nooit gezien rendement oplevert in termen van energie en operationele efficiëntie.

Dit systeem stelt werknemers in staat om de verlichting in landschapskantoren of de temperatuur in vergaderzalen volgens hun persoonlijke voorkeur te regelen. Een app op hun smartphone baseert zich op de lichtarmatuur boven hen om hun positie te bepalen.

Jeff Cassis van Philips Lighting: "LED-verlichting op zich is al 80% efficiënter dan klassieke verlichting. Samen met dit nieuwe systeem levert dit een aanzienlijke potentiële besparing op op de bedrijfskosten van een gebouw, vermits verwarming, airco en verlichting 70% van het energieverbruik uitmaken."

De armaturen zijn voorzien van een draadloos communicatiesysteem en vormen een dicht net van binnenpositionering, vergelijkbaar met een binnen-GPS, dat een waaier van locatiegebonden diensten, waaronder oriëntatiediensten, ondersteunt. Dankzij de app op de smartphone kan het systeem het personeel ook nuttige informatie verschaffen, bijvoorbeeld over de dichtstbijzijnde vrije vergaderzaal.


(illustratie: Philips)

Praktijkvoorbeeld
Het intelligente verlichtingssysteem dat is geïnstalleerd in “The Edge”, een hypermodern kantoorgebouw dat door OVG Real Estate werd ontwikkeld voor Deloitte in Amsterdam. Deloitte en OVG Real Estate, pioniers op het vlak van innovatie op de werkplek, hebben voor het ‘connected’ verlichtingssysteem gekozen opdat het gebouw zou voldoen aan de hoogste normen van duurzaamheid (gecertificeerd BREEAM2 - Outstanding).


Volledige schematische voorstelling: