DSM start 250 miljoen dollar kostende ethanolfabriek in VS op

Het gaat om de productie van 45 miljoen liter ethanol, gebaseerd op resten van maïsplanten, in een joint venture met ethanolproducent POET.

Trefwoorden: #biobrandstof, #chemieconcern DSM, #ethanol, #ethanolproducent POET, #hernieuwbare brandstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: POET-DSM Advanced Biofuels )

ENGINEERINGNET.NL - Het chemieconcern DSM is van plan vanaf juni ethanol te gaan produceren in de nieuwe fabriek die in Emmetsburg staat, gelegen in de Amerikaanse staat Iowa. Deze staat is beter bekend als de graanschuur van de Verenigde Staten.

De fabriek heeft een capaciteit om circa 95 miljoen liter ethanol te produceren. Er wordt echter begonnen met het maken van 45 miljoen liter ethanol. Doel is om voor het einde van het jaar de maximale productiecapaciteit te gaan benutten.

Grondstof voor de biobrandstof zijn resten van maïsplanten, zodat het gaat om een zogeheten tweede generatie biobrandstof. Boeren, die maïs telen binnen een straal van 65 kilometer van de fabriek, hebben vorig jaar in de herfst al 100.000 ton aan restanten van maïsplanten verzameld.

Dit terwijl de Amerikaanse overheid momenteel overweegt de hoeveelheid hernieuwbare brandstof die oliemaatschappijen verplicht moeten kopen, te verminderen.

Momenteel is het doel dat in 2022 producenten van benzine en diesel circa 60 miljard liter op cellulose gebaseerde ethanol verwerken in hun brandstof, naast een nog grotere hoeveelheid eerste generatie biobrandstof, gemaakt van maïs en graan dat ook als voedsel kan dienen.

De afgelopen jaren is in de Verenigde Staten de verplichte hoeveelheid biobrandstoffen die oliemaatschappijen moeten aankopen al gestegen, terwijl de consumptie van bijvoorbeeld benzine afnam. Dit leidt ertoe dat het percentage biobrandstof in de brandstof al vrij hoog ligt, op bijna 10%.

Maar autoproducenten en raffinaderijen stellen dat bij 10% bijmenging of meer biobrandstof schade kan toebrengen aan de motor: door het hogere watergehalte kan er onder meer roestvorming ontstaan. Vandaar dat er nu een voorstel ligt van de Environmental Protection Agency (EPA) om de verplichte hoeveelheid aangekochte biobrandstof voor oliemaatschappijen terug te brengen.

DSM stelt echter dat brandstof met 15% ethanol uitvoerig is getest en geen schade veroorzaakt aan de motor. De Amerikaanse overheid neemt deze zomer een beslissing over het terugbrengen van de hoeveelheid biobrandstof die oliemaatschappijen moeten aankopen.