Stuart Parkin wint prestigieuze Millennium Technology Prize 2014 (+video)

De Britse natuurkundige Stuart Parkin, ‘distinguished professor’ aan de TU Eindhoven, heeft de prestigieuze Millennium Technology Prize 2014 gewonnen.

Trefwoorden: #IBM Almaden Research Center, #Millennium Technology Prize, #Stuart Parkin, #Technische Universiteit Eindhoven, #Technology Academy Finland, #TU/e

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Stuart Parkin, werkzaam bij het IBM Almaden Research Center in Californië en directeur van het IBM-Stanford Spintronic Science and Application Center, kreeg in 2008 een eredoctoraat van de TU/e.

In datzelfde jaar werd hij de eerste ‘distinguished professor’ van de universiteit, een aanstelling voor vier jaar die in 2012 werd verlengd. TU/e-hoogleraar Bert Koopmans (Technische Natuurkunde), wiens groep Fysica van Nanostructuren Parkin jaarlijks minstens een week bezoekt, laat weten ‘blij verrast’ te zijn met de toekenning van de prijs aan Parkin.

Met het winnen van de Millennium Technology Prize, goed voor 1 miloen euro, komt Parkin in een illuster rijtje van winnaars te staan, met onder meer uitvinder van het internet Sir Tim Berners-Lee en Linux-ontwerper Linus Torvalds.

De prijs wordt sinds 2004 om het jaar uitgereikt door Technology Academy Finland (TAF), een organisatie gesteund door de Finse industrie en overheid, en behoort met één miljoen euro tot de grootste geldprijzen in de technologie.

Parkin kreeg de prijs voor zijn pionierswerk binnen het vakgebied spintronica, waar in plaats van de elektrische lading de magnetische eigenschappen van elektronen benut worden om data op te slaan.

Zijn belangrijkste verdienste was het toepassen van het zogeheten GMR-effect in harde schijven, waardoor de opslagcapaciteit duizenden keren vergroot kon worden. Volgens TAF ligt Parkins werk aan de basis van de enorme toename in het verkrijgen en opslaan van data, wat op zijn beurt heeft geleid tot de opkomst van social media, cloud computing en online streaming van muziek en films.

De laatste jaren richt Parkin zich onder meer op een nieuwe en snellere manier om data op te slaan in zogeheten racetrack geheugens. Hierbij stroomt de informatie langs een leeskop. Omdat deze geheugens geen bewegende onderdelen bevatten kennen ze minder slijtage en gebruiken ze minder stroom. Aan dit type geheugen wordt binnen de groep van Koopmans ook veel onderzoek gedaan.


(bron: TU/e, foto: screenshot Youtube - millenniumprize)