Vlaamse universiteiten ongerust over Europees initiatief stamcelonderzoek

In een open brief luiden de Vlaamse Universiteiten de alarmbel over een burgerinitiatief dat financiering van wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen wil verbieden.

Trefwoorden: #europees burgerinitiatief, #one of us, #stamcel onderzoek, #stamcel vernietiging, #één van ons

Lees verder

Nieuws

( Foto: "One of Us" )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse universiteiten maken zich bijzonder ongerust omdat de Europese commissie een burgerinitiatief ontvankelijk heeft verklaard dat financiering van wetenschappelijk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen wil verbieden.

De rectoren van alle Vlaamse Universiteiten ondertekenden daarvoor vandaag een open brief. Ze stellen dat veelbelovende onderzoeken naar mogelijke medische behandeling met stamcellen van ziekten zoals parkinson en diabetes daardoor gevaar lopen.

Vandaag 10 april is de hoorzitting van het burgerinitiatief “One of us” voor de Europese commissie. Europese burgers kunnen een item op de agenda plaatsen als er genoeg handtekening zijn verzameld uit minstens 7 verschillende lidstaten.

"One of us” verzamelde 1,9 miljoen handtekeningen in 20 lidstaten. Het initiatief vraagt de EU een verbod uit te vaardigen en een einde te maken aan de financiering van activiteiten die de vernietiging van menselijke embryo’s veronderstellen.

Als de Europese commissie gehoor geeft aan het initiatief dan zet dit de Europese fondsen voor wetenschappelijk onderzoek van humane embryonale stamcellen zwaar ter discussie.

Het verbod dat “One of us” voor heel de EU wil, is in het bijzonder bedreigend voor het onderzoek in België, stellen de Vlaamse Universiteiten.

"Wij waren altijd al de voorloper in de reproductieve geneeskunde, ook mondiaal. Het huidige embryonale stamcelonderzoek dat hier momenteel wordt gedaan is ook wereldtop en uniek in Europa. Daarom zou een verbod vooral ons land treffen."

De rectoren verklaren uiteraard dat ze zich bewust zijn van de gevoeligheden die leven m.b.t. wetenschappelijk onderzoek dat gebruikmaakt van menselijke embryonale stamcellen. Maar ze benadrukken dat onderzoek met dit soort cellen aan zeer strikte wettelijke regels is gebonden en steeds met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gebeurt.

De Commissie wordt verwacht tegen eind mei een antwoord te geven op de vragen van "One of Us".