Toyota haalt 26.000 auto’s in Nederland terug

Wereldwijd gaat het om circa 6,76 miljoen Yaris en Urban Cruisers, waarbij er problemen kunnen zijn met de stuurkolombevestiging en het mechaniek van de stoel.

Trefwoorden: #stuurkolom, #terugroepactie, #Toyota, #Urban Cruiser, #Yaris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Toyota )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat hierbij alleen om de modellen Yaris en Urban Cruiser die geproduceerd zijn tussen juni 2005 en februari 2009.

Bij deze typen zou er een probleem kunnen zijn met de bevestiging van de stuurkolom. Dit treedt op als het stuurwiel heel vaak uit volle kracht tot de maximale stuuruitslag wordt gedraaid. Hierdoor kan de bevestiging van de stuurkolom gaan kraken en mogelijk uit positie raken. Toyota benadrukt dat sturen te allen tijde mogelijk blijft.

Dezelfde twee modellen, maar dan geproduceerd tussen juni 2005 en augustus 2010, kunnen ook een probleem hebben met de mechaniek in de stoel. Die kan gaan haperen als de stoel extreem vaak bruusk naar voren of naar achteren wordt geschoven. Toyota wil in dit mechaniek een onderdeel vervangen.

Ook de de Hilux, Land Cruiser en RAV4 - gebouwd tussen juli 2007 en november 2009 - kunnen mankementen bevatten. De bedrading van de stuurairbag kan door het draaien van het stuurwiel beschadigd raken. Op dat moment gaat er ter kennisgeving een oranje airbaglampje op het dashboard branden ten teken dat de airbag gedeactiveerd is.

Alle eigenaren van de betrokken voertuigen ontvangen persoonlijk bericht. De werkplaatskosten voor reparatie komen voor rekening van Toyota.

De afgelopen jaren kampte Toyota al meerdere malen met uiteenlopende technische mankementen aan wagens die tijdens gebruik aan het licht kwamen. Het bedrijf haalde onder meer in februari van dit jaar wereldwijd zo'n 1,9 miljoen Priussen terug naar de werkplaats wegens een probleem met de software.