In 2015 met zon aangedreven vliegtuig rond de aarde? (+ video)

Deze week werd de Solar Impulse 2 voorgesteld. Een verbeterde versie van het zonnevliegtuig dat volgend jaar rond de aarde wil vliegen zonder een druppel fossiele brandstof.

Trefwoorden: #piccard, #solar impulse, #vliegtuig zon, #zonnevliegtuig

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET – Solar Impulse wil het eerste vliegtuig zijn dat rond de wereld vliegt louter op basis van zonne-energie.

Een eerder prototype vertoonde nog mankementen en deze werden nu aangepakt in een verbeterde versie, de Solar Impulse 2.

Het vliegtuig biedt plaats aan één persoon en is gemaakt uit carbon. Het heeft een spanwijdte van maar liefst 72 meter (breder dan een Boeing 747-8l) maar weegt slechts 2300kg, het gewicht van een uit de kluiten gewassen SUV.

De vleugels zijn bedekt met meer dan 17000 zonnecellen en leveren energie aan 4 elektrische motoren (13,5 KW). Doorheen de dag laden ze de 633 kg wegende Lithium batterijen op zodat het vliegtuig ook ’s nachts kan vliegen.

Daar waar het prototype nog gebruikt maakte van bestaande technologieën werden er voor de Solar Impulse 2 nieuwe materialen en constructie methoden ontwikkeld. Solvay zorgde voor batterijen met veel hogere energie densiteit.

Bayer Material Science ontwikkelde nieuw isolatiemateriaal op basis van nanotechnologie voor de cockpit. De piloot moet immers 5 dagen en nachten in de cockpit doorbrengen. Doordat het vliegtuig voor de energie-efficiëntie ook regelmatig van hoogte moet veranderen, zijn er extreme temperatuurschommelingen. Décision levert carbon vezels die lichter zijn dan ooit tevoren.

De vleugels van het vliegtuig bleken in eerste instantie niet sterk genoeg om de zonnecellen te dragen. Hierdoor werd de vlucht rond de wereld met een jaar uitgesteld en werd eerst een testvlucht over Amerika uitgevoerd.

Na de voorstelling aan het grote publiek, worden dit voorjaar verdere testvluchten uitgevoerd alvorens de Solar Impulse 2 zich in 2015 aan haar vlucht rond de wereld waagt.