België bij koplopers in overtredingen EU regelgeving inzake transport

Volgens de EU Transport Scoreboard scoort België goed voor haar transportinfrastructuur maar zijn we bij de koplopers als het gaat over overtredingen van EU regelgeving inzake transport.

Trefwoorden: #transport EU, #transport infrastructuur

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – De EU bracht recent haar eerste Transport Scoreboard uit. Deze meet de prestaties van de lidstaten inzake transport.

Het gaat zowel over weg, spoor, maritiem en luchttransport. Daarnaast worden inspanningen voor de eengemaakte markt gemonitord, kwaliteit van de infrastructuur, veiligheid enz.

Uit de cijfers blijkt dat België (in vergelijking met de andere lidstaten) zeer goed scoort voor haar transportinfrastructuur. Door het uitgebreide spoornetwerk en haveninfrastructuur staan we in de World Bank Perfomance Index zelfs op de derde plaats wereldwijd, na Duitsland en Nederland. België heeft enorme logistieke troeven.

Anderzijds is België geconfronteerd met heel wat procedures voor het Europees Hof inzake transport. We zitten in de top 5. Deze zijn zeer verschillend.

Het kan gaan over het feit dat we te traag Europese regelgeving omzetten in nationale wetgeving of het ratificeren van bepaalde verdragen. Maar ook over de openingsuren van douanekantoren.