Topsectoren krijgen 64 miljoen euro voor innovatie

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan intensiever samenwerken om zo internationaal kennis en expertise te leveren voor het oplossen van problemen zoals grond­stoffen­schaarste.

Trefwoorden: #grondstoffenschaarste, #Henk Kamp, #innovatie, #kennisinstellingen, #ministerie van Economische Zaken, #Nederlandse bedrijven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksoverheid, minister Kamp )

ENGINEERINGNET.NL - Innovatieprocessen gaan sneller dan ooit. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen beschikken over de kennis en expertise die nationaal en internationaal kan bijdragen aan het oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken, aldus minister Kamp van Economische Zaken.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om grondstoffenschaarste, klimaatverandering en vergrijzing.

Door krachten te bundelen in structurele samenwerkingen hoopt de minister dat Nederland een nog grotere rol kan gaan spelen. Nationale en Europese netwerken en consortia worden verstevigd en nieuw vraaggestuurd onderzoek wordt gezamenlijk gestart.

Dit wordt mogelijk door een bijdrage van 64 miljoen euro van het kabinet. De Nederlandse overheid komt hiermee tegemoet aan een oproep van het bedrijfsleven om het beleid voor topsectoren voort te zetten.

Het ministerie van Economische Zaken investeert eenmalig 45 miljoen euro om de nieuwe samenwerking met kennisinstellingen binnen de Topconsortia voor Kennis en Innovatie te realiseren.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zetten de komende jaren respectievelijk 9 en 10 miljoen in voor de topsector Logistiek en Europese netwerkvorming en voor de topsector Life Sciences & Health.

De topsectoren krijgen drie tot vier jaar de tijd om de verstevigde samenwerking vorm te geven. Deze konden de afgelopen tijd plannen indienen om de versterkte samenwerking met de kennisinstellingen goed vorm te geven.

Uit die plannen blijkt dat bedrijven en kennisinstellingen nieuwe kansen zien om samen te werken aan oplossingen voor economische en maatschappelijke vraagstukken.

Emmo Meijer, CTO van FrieslandCampina, is ook voorzitter van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Agri&Food. Meijer stelt dat binnen deze topsector de twee belangrijke kennisinstellingen op het gebied van Agri&Food, TNO en DLO, vergaand gaan samenwerken. Dit om zo internationaal toonaangevend te blijven als dé partner voor het innovatieve internationale Agri&Food bedrijfsleven.

Bert-Jan Lommerts, CEO van het MKB-bedrijf Latexfalt, is vertegenwoordiger van het MKB in de topsector Chemie. Lommerts geeft aan dat de chemiesector kennis heeft die van groot belang is voor de gezondheidszorg.

Dat gaat nu samen worden opgepakt in het programma ‘Chemistry of Life’. Daarin wordt gewerkt aan nieuwe geneesmiddelen en antibiotica, synthetische vaccins, biologisch afbreekbare implantaten en hoogwaardige supplementen voor gezonde voeding.