Nieuw ultraperformant optisch netwerk voor Belnet

Belnet, de organisatie die instaat voor het nationaal onderzoeksnetwerk voor Belgische universiteiten, (hoge)scholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten, vernieuwt haar optisch netwerk.

Trefwoorden: #Belnet, #glasvezel, #glasvezel kabel, #infrastructuur, #netwerk, #optische vezel

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia, voorbeeld van glasvezelkabels )

ENGINEERINGNET.BE - Het project werd toegekend aan netwerkspecialist Ciena. De bedoeling is dat het nieuwe netwerk in augustus 2014 in gebruik genomen wordt.

Met deze vernieuwing speelt men in op de veranderende behoeftes van gebruikers, zoals een toenemende vraag naar hogere bandbreedtes. Het nieuwe netwerk zal op elke glasvezellink 88 x 100 Gbit/s aankunnen. Ter vergelijking: op het bestaande netwerk is dat 42 x 10 Gbit/s per ring.

Door het nieuwe fijnmazig netwerk kunnen aangesloten instellingen rekenen op nog meer stabiliteit en een hogere performantie. Andere voordelen zijn verminderde wachttijden doordat er een rechtstreekse verbinding mogelijk is tussen elke twee locaties (PoPs) op het netwerk, en dit via de kortste route. Met het nieuwe netwerk kunnen multipoints, een dienst om geografisch verspreide sites onderling te verbinden, voor hogere bandbreedtes geleverd worden.

Naast het commerciële internet is het Belnet-netwerk ook verbonden met het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT3. Dit netwerk verbindt onderwijs- en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld met elkaar.

Het nieuwe netwerk kan aangesloten organisaties verbindingen bieden van 100 Gbit/s, maar in de toekomst zal dit uitgebreid kunnen worden tot verbindingen van 200 Gbit/s en meer. Daarnaast kan op termijn Software Defined Networking (SDN) technologie worden geïntegreerd waarmee gebruikers hun netwerken flexibeler kunnen beheren en kostenbesparing realiseren.

In 2015 wordt ook het IP-netwerk vernieuwd. Het nieuwe optische netwerk vormt hiervoor de flexibele bouwsteen. De migratie van alle gebruikers naar het nieuwe netwerk is gepland in het derde kwartaal van 2015.