Monsterscore voor vakbeurzenduo Pumps&Valves en Maintenance 2014 (+video)

Combinatie van twee technische vakbeurzen in Antwerpen boekt acht procent meer bezoekers dan twee jaar geleden. "De bezoekerstevredenheid stijgt tot een monsterscore van 96%"

Trefwoorden: #easyfairs, #green engineering, #maintenance, #milieu, #onderhoud, #pumps valves, #techniek, #vakbeurs, #vakbeurzen

Lees verder

Nieuws

( Foto: easyFairs )

ENGINEERINGNET.BE – Dat de combinatie van Pumps & Valves en Maintenance het goed doet, bleek al in 2012. Dit jaar was ze zelfs nog beter, laat inrichter easyFairs weten.

In totaal trok het duo op 26 en 27 maart niet minder dan 7.259 bezoekers, waarvan 1.777 vertegenwoordigers van de 343 standhouders en 5.492 industriële bezoekers, of acht procent meer dan twee jaar geleden.

Meer dan 7.000 technisch geïnteresseerden, het verleent de vakbeurs geloofwaardigheid als representatieve draaischijf voor een sector. Dat is belangrijk, want lang niet alle vakbeurstitels in België kunnen zich deze status toemeten, onder meer een gevolg van de nog altijd grote versnippering en overlappingen van beursprogramma's. Sommige grotere leveranciers komen in aanmerking om op quasi elke technische beurs te exposeren, en dat zijn er nogal wat.

Maar het gaat de goede weg op, onder meer door de inspanningen van inrichter easyFairs om deze vakbeurs niet enkel te profileren als een commercieel gebeuren (een technische handelsbeurs), maar te laten uitgroeien tot een echt ontmoetingspunt met seminaries, demonstraties, vacatures en awards waar een sector elk jaar naar uitkijkt. Min of meer naar model van de grote vakbeurzen in Nederland dus, die drijven op de initiatieven en de achterban van de landelijke federaties (zoals FHI), en waar de vakbeurs op zich 'slechts' een onderdeel is van een sectoraal treffen.

Zo was er voor de eerste maal een 'Meet & Match Jobevent', waaraan ook de jobboard Jobat, uw website Engineeringnet en de VDAB hun steun verleenden. Maar er waren bijvoorbeeld ook verschillende prijsuitreikingen, begeleide fabrieksbezoeken en niet minder dan 32 seminaries en workshops. Een formule die alvast voor deze combinatie van beurzen goed lijkt te werken.

De bezoekersenquête na afloop telde een representatieve 631 respondenten, 12% van het totale aantal bezoekers. De enquête geeft duidelijke inzichten in de waardering, motivatie en aankoopintenties van bezoekers.

"De bezoekerstevredenheid haalt een monsterscore van maar liefst 96%", claimt Marketing Project Manager John Barbier. "En liefst 61,5% gaf aan een nieuw product, dienst of idee gevonden te hebben op de beursvloer."

Tot slot gaf 60% van de respondenten aan zeker of waarschijnlijk een aankoop te plaatsen bij een exposant, waarbij 45% van de aankopen starten bij het bedrag van 10.000 euro.

In 2015 is er geen editie van de tweejaarlijkse Pumps & Valves-vakbeurs. Dan wordt de Maintenance-beurs op 1 en 2 april gekoppeld aan 'Industry & Environment', een forum dat ‘clean technologies’ en ‘power solutions’ zal presenteren.

Of deze kruisbestuiving van onderhoud en 'green engineering' even goed zal werken als die van technisch onderhoud en pompen plus kleppen, zal nog moeten blijken… In 2016 gaat dezelfde combinatie als dit jaar alvast door op 20 en 21 april in Antwerp expo.


ACHTERGROND
Voor wie nog wat cijfermateriaal wil: 46% van de bezoekers heeft een directe beslissingsbevoegdheid, er waren 14,5% ingenieurs, 19% van de bezoekers is werkzaam in een multinational, 28% werkt in de (petro)chemische sector en de procesindustrie (niet onlogisch want Antwerpen is na Houston het tweede grootste centrum ter wereld in de petrochemie), de metaal was goed voor 14% van de bezoekers.