Hitachi maakt snelste lift ter wereld

Hitachi kondigt aan dat het in 2016 de snelste lift (72km/u) ter wereld zal leveren voor een wolkenkrabber in Guangzhou, China.

Trefwoorden: #lift hitache, #snelste lift

Lees verder

Techniek

( Foto: Hitachi Ltd. )

ENGINEERINGNET - Het 530m hoge Guangzhou CTF Finance Centre in China zal in 2016 opgeleverd worden met de snelste lift ter wereld.

Een huzarenstukje, aldus de maker om de veiligheid en het comfort van de passagiers te garanderen. Hitachi kondigde gisteren het contract aan.

De wolkenkrabber in kwestie zal 95 verdiepingen tellen en de lift zal de afstand overbruggen in slechts 43 seconden, wat overeenkomt met een snelheid van 72km/u. De snelste liften nu halen ook reeds snelheden van 60km/u, maar met deze lift komt daar nog maar liefst 20% verhoging in snelheid bij.

Dit stelt de liftbouwer voor heel wat uitdagingen. De druk op de kabels is enorm maar ook de hitte die ontwikkeld wordt bij het afremmen van de lift. Met de bouw van steeds meer en hogere gebouwen neemt ook de vraag naar nieuwe technologieën toe voor de mobiliteit in die gebouwen.

Niet alleen de veiligheid van de lift op zich is een uitdaging maar ook het comfort van de passagiers. Bij deze snelheden zijn oorsuizingen haast onvermijdelijk, maar daarnaast kan ook de luchtverplaatsing de cabine doen schommelen en zorgen voor ongemak. Hitachi claimt dat de nieuwe lift met deze aspecten rekening zal houden en belooft een comfortabele rit.


ACHTERGROND
Hitachi, Ltd. met hoofdzetel in Tokio, Japan, is een electronica producent met 326000 werknemers wereldwijd. Bij het publiek meer gekend om consumenten electronica en industriële gereedschappen voor de bouwsector, focust het bedrijf nu meer op infrastructuur systemen, ICT oplossingen, high tech elektronische componenten o.a. voor de automobielindustrie, enz.