Vlaamse regering verlaagt energiekost industrie met 26 miljoen euro

Vlaamse regering reserveert in totaal 60 miljoen euro aan subsidies om energiekost van Vlaamse industrie te drukken. "Om delokalisatie naar landen met lakser klimaatbeleid te voorkomen".

Trefwoorden: #agoria, #co2, #de pril, #economie, #energie, #industrie, #kris peeters, #schauvliege

Lees verder

Nieuws

( Foto: ArcelorMittal, energie-intensieve productie in Gentse staalfabriek )

ENGINEERINGNET.BE – De Vlaamse regering onderneemt stappen om de Vlaamse industrie competitiever te maken door de energiekost te verlagen. Voor een deel van de CO2-kost in de elektriciteitsprijs kunnen bepaalde bedrijven financiële steun ontvangen.

Sinds juni 2013 konden bedrijven al een energiegerelateerde subsidie aanvragen. Voor de omvang ging de overheid uit van de prijzen van de emissierechten in het jaar dat de steun werd aangevraagd.

Nu is beslist om de steun te berekenen op basis van de koersen van het vorige jaar, omdat dit dichter aansluit bij de formule uit de Europese Richtsnoeren. Daardoor stijgt de maximale omvang van de steun voor het eerste jaar naar verluidt van 34 naar 60 miljoen euro.

De steun geldt enkel voor ondernemingen die activiteiten uitvoeren die bepaald werden door de Europese Commissie en moet vermijden dat deze ondernemingen zouden delokaliseren naar derde landen met een minder streng klimaatbeleid.

Het extra bedrag zal gefinancierd worden uit de enveloppe voor het concurrentiepact, waarover de Vlaamse regering eerder besliste.


CITATEN
Vlaams minister-president Kris Peeters: “We verminderen de elektriciteitsfactuur voor ongeveer 200 ondernemingen die 34.000 personen direct tewerkstellen.”

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu: “Deze steunmaatregel geldt voor bedrijven voor wie de in de elektriciteitsprijs doorberekende CO2 -kosten oplopen. De steun dekt evenwel de CO2-kosten niet helemaal en vermindert in de tijd, precies om de bedrijven te blijven aanzetten met eigen initiatieven hun energieproductie op rendabele wijze koolstofarmer te maken.”

Wilson De Pril, directeur-generaal van techfederatie Agoria Vlaanderen: "Dit is een cruciale verwezenlijking uit het competitiviteitspact van de Vlaamse regering. Deze maatregel kan voor heel wat elektro-intensieve industriële bedrijven leiden tot een vermindering van één derde van hun elektriciteitsfactuur. In andere Europese lidstaten zoals Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk was deze compensatieregeling al van kracht."

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van chemiefederatie essenscia vlaanderen: "De maatregel stuurt een positief investeringssignaal naar de ondernemingen."


ACHTERGROND
Het Europese emissiehandelssysteem (ETS) verplicht de ondernemingen een hoeveelheid emissierechten in te leveren die overeenstemt met de hoeveelheid CO2-eq die zij tijdens het voorgaande jaar hebben uitgestoten. Aangezien de elektriciteitssector de CO2-kosten kan doorrekenen in de elektriciteitsprijs, komt de financiële last van de aankoop van emissierechten terecht bij de verbruikers van de elektriciteit. Deze indirecte CO2-kosten in de elektriciteitsprijs stellen bepaalde bedrijfstakken bloot aan een risico op delokalisatie (indirecte carbon leakage).