’75 jaar Albertkanaal’ open voor publiek (+video)

Het ruim van een duwbak vormt het unieke decor voor een tentoonstelling over 75 jaar Albertkanaal. Nog tot 15 juni kan de varende tentoonstelling gratis worden bezocht.

Trefwoorden: #75 jaar albertkanaal, #albertkanaal, #binnenvaart, #waterwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - nvDeScheepvaart )

ENGINEERINGNET.BE - Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat het Albertkanaal in gebruik werd genomen, vandaag één van de belangrijkste waterwegen van België. Er worden jaarlijks meer dan 40 miljoen ton aan goederen vervoerd en 400.000 containers.

Het Albertkanaal wilde in aanvang een zeer snelle verbinding zijn tussen de haven van Antwerpen, de Limburgse steenkoolmijnen en het industriebekken van Luik. Door de teloorgang van de staalindustrie verminderde de transitfunctie van het kanaal in sterke mate. De bedrijven die zich in de loop der jaren op de oevers van het Albertkanaal hebben gevestigd nemen nu het grootste deel van de trafiek voor hun rekening.

Op die manier is het Albertkanaal uitgegroeid tot een economische as die zich uitstrekt van Antwerpen tot Luik. Het Albertkanaal zorgt zo ook voor 50.000 rechtstreekse en onrechtstreekse arbeidsplaatsen. Rekening houdend met de toenemende verkeersdruk op alle wegen, zal de vervoersfunctie van het Albertkanaal de komende jaren zeker nog toenemen. Maar men kijkt ook naar het kanaal voor andere functies zoals watervoorziening, recreatie en productie van groene energie.

De tentoonstelling brengt de grote ankerpunten uit de geschiedenis in beeld en toont de evolutie van de trafiek op het kanaal. Ook de moderne binnenvaart, als alternatief voor de files op de wegen, komt aan bod. Daarnaast krijgt de relatie tussen binnenvaart, economie en werkgelegenheid aandacht.


Praktisch
De tentoonstelling is in het weekend vrij en gratis toegankelijk voor iedereen van 10.00 tot 18.00 uur.
Op weekdagen is de tentoonstelling na reservatie open voor groepen die hier een evenement of vergadering in een uitzonderlijk kader willen organiseren.
De boot ligt nog t.e.m. zondag 27 april aan de Oostkaai 27 in Merksem en legt vervolgens aan in o.a. Grobbendonk, Geel, Beringen, Hasselt, Genk om uiteindelijk op 15 juni af te sluiten in Riemst.