Eerste fase grootste gasopslag Europa afgerond

In de Nederlandse Gasopslag Bergermeer, gelegen in het Noord-Hollandse Bergen, wordt 850 miljoen euro geïnvesteerd, met als doel volgend jaar april volledig operationeel te zijn.

Trefwoorden: #EDF, #gasbehandelingsinstallatie, #gasopslag, #Gasopslag Bergermeer, #Statoil, #Vattenfall

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gasopslag Bergermeer )

ENGINEERINGNET.NL - Het project omvat in totaal veertien putten bij Bergen, een gasbehandelingsinstallatie in Alkmaar en een acht kilometer lange pijpleiding die de twee locaties met elkaar verbindt. In deze gasopslag is 850 miljoen euro gestoken door Taqa en EBN, het Nederlandse staatsenergiebedrijf.

Plan is om de gasopslag begin 2015 volledig in gebruik te nemen. Gasopslag Bergermeer heeft een opslagcapaciteit van 46 terawattuur ofwel 4,1 miljard kubieke meter gas. Dat staat ongeveer gelijk aan het jaarlijkse gasverbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Deze opslagcapaciteit zal in de zomer worden gebruikt om gas op te slaan als de vraag laag is, waarna het in de winter kan worden gebruikt als de vraag weer aantrekt.

Onder andere Statoil, EDF en Vattenfall hebben opslagcapaciteit ingekocht. In ruil voor opslagcapaciteit levert Gazprom het kussengas dat nodig is om het reservoir op druk te brengen.

Deze week is de eerste fase van het project afgerond: compressoren injecteren nu gas in vijf putten die zijn geboord in het eerder leeggeproduceerde Bergermeer-veld.

Wanneer Gasopslag Bergermeer in 2015 klaar is, wordt het daarmee de grootste, vrij toegankelijke gasopslag in Europa. Daarmee valt de gasopslag binnen de EU-richtlijn voor gas, die beoogt door concurrentieverhoging tot meer efficiënte gasmarkten te komen.

Eenmaal volledig operationeel levert Gasopslag Bergermeer een bijdrage aan de leveringszekerheid van gas in Nederland en speelt het een sleutelrol in de ontwikkeling van Nederland tot gasrotonde van Noordwest-Europa.