Lanxess: ’Poorten open om leveranciers en contractoren binnen te laten’

Arbeiders van Lanxess Rubber keuren tijdens anonieme schriftelijke stemming met 67 procent voorakkoord collectieve arbeidsovereenkomst goed. Lanxess: "9 weken rubberproductie verloren"

Trefwoorden: #butyl, #butylrubber, #economie, #lanxess, #lanxess rubber, #vakbond

Lees verder

HR

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - Deze voormiddag hielden de vakbonden in de bedrijfskantine voor de arbeiders bij Lanxess in Zwijndrecht een informatiemeeting over het verzoeningsvoorstel waarover eerder deze week een voorakkoord was bereikt bij FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. In de daaropvolgende stemming werd het voorakkoord door een meerderheid van de arbeiders goedgekeurd.

Daarmee komt een einde aan de staking die op 5 maart begon. "De poorten kunnen terug open om leveranciers en contractoren binnen te laten."

De personeelsploegen herbeginnen nu naar verluidt zo snel als mogelijk hun normale ritme zodat alle voorbereidingen kunnen uitgevoerd worden om de butylrubberfabriek op te starten, een proces dat normaal een goede week in beslag neemt.

Hoe groot de financiële schade door direct productieverlies is en - vooral - de imagoschade van Lanxess bij zijn afnemers, is onduidelijk.

"We hebben in totaal negen weken rubberproductie verloren', benadrukt Lanxess in zijn officiële persmededeling. "De som van zeven weken staking, met respectievelijk een week voor het stilleggen en een week voor het opstarten."

Evenmin laat het chemiebedrijf na te melden dat het nog twee andere productieplants voor butylrubber heeft: een fabriek in het Canadese Sarnia met eveneens een jaarcapaciteit van 150.000 ton, en de nieuwe – vorig jaar opgestarte – plant in Singapore met een jaarcapaciteit van 100.000 ton.

'In Zwijndrecht hebben we de voorbije tien jaar 250 miljoen euro geïnvesteerd om de jaarlijkse productiecapaciteit op 150.000 ton te brengen." Hoeveel vandaag nog overblijft van deze investeringsbereidheid, zal in de loop van de volgende jaren moeten blijken…