Voor innovatie landbouw in Veenkoloniën 42,75 miljoen euro nodig

Doel is onder meer om de zetmeelaardappelsector in dit gebied, gelegen in Groningen en Drenthe, voor 2020 onafhankelijk van extra overheidssteun te laten functioneren.

Trefwoorden: #Agrifirm, #Avebe, #Hunze en Aa's, #innovatie, #landbouw, #LTO Noord, #Suiker Unie, #veenkolonie, #zetmeelaardappelsector

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Agrifirm, Hunze en Aa's, LTO Noord, Suiker Unie en Avebe hebben om dit doel te bereiken al nieuwe projecten opgestart.

De Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen UR gaan samen met de bedrijven Avebe, HZPC en Hann extra investeren in de ontwikkeling van nieuwe duurzame aardappelrassen. Dat gebeurt via merker-gestuurder veredeling. Voor alle eigenschappen met betrekking tot ziekteresistentie, het zetmeelgehalte en de opbrengst komen merkers beschikbaar.

Ook wordt geïnvesteerd in hybride veredeling en een snelle introductie van nieuwe rassen door grootschalige vermeerdering. Hiervoor trekken de partijen samen 10,5 miljoen euro uit.

Onder leiding van LTO Noord komt er een Proeftuin Precisielandbouw voor meerjarig testen van een systeem voor stikstof bijbemesting in zetmeelaardappelen en rijenbemesting met nieuwe precisietechnieken. Deze proeftuin gaat 2 miljoen euro kosten, inclusief testen.

Het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën startte in 2012 met 65 projecten. Zo'n 350 agrarische ondernemers zijn hierbij betrokken. De 'Veenkoloniën' is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe, de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal, Pekela, Veendam, Vlagtwedde en de waterschappen Hunze en Aa's, Velt en Vecht.

Een deel van het benodigde geld zullen bedrijven als Avebe, Cosun en Agrifirm in het gebied investeren. Ook vraagt de provincie Groningen aan staatssecretaris Dijksma van Economische om een ruime bijdrage uit een nog niet besteed budget van 17,5 miljoen euro van het Nederlands geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie.