Shell sluit basisoliefabriek in Pernis

De fabriek, waar grondstoffen voor smeermiddelen worden gemaakt, gaat dicht vanwege de geringe vraag naar basisolie en de hoge kosten waardoor de fabriek niet meer concurrerend is.

Trefwoorden: #basisoliefabriek, #Kuwait Petroleum, #Pernis, #Shell

Lees verder

nieuws

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET.NL - Volgens een woordvoerder van Shell is de 60 jaar oude fabriek in Pernis te gedateerd om nog in te investeren.

Er zou een bedrag van circa 72 miljoen euro nodig zijn om het geheel te moderniseren. Die investering is teveel, omdat er steeds minder vraag is naar de producten die in Pernis worden gemaakt.

In Pernis worden eenvoudige basis-oliën gemaakt, terwijl juist de vraag naar complexe soorten basisolie toeneemt. Van basisolie worden smeermiddelen gemaakt, zoals motorolie. Shell gaat op andere locaties verder met de productie van basisolie.

Door de sluiting van de basisoliefabriek verdwijnen 70 arbeidsplaatsen. De getroffen medewerkers krijgen echter ander werk elders op het terrein. Bij Shell in Pernis werken ongeveer 2000 mensen, verspreid over 40 fabrieken.

Oliebedrijf Shell is wereldwijd aan het bezuinigen en reorganiseren om de winst over 2014 op te krikken, na eerder geconfronteerd te zijn met tegenvallende resultaten.

Ook Kuwait Petroleum gaat hun Nederlandse raffinaderij reorganiseren, waarbij de verwachting is dat ongeveer honderd mensen hun baan verliezen bij Kuwait Petroleum Europoort. Daarnaast stelt Kuwait Petroleum de bouw van een nieuwe kraker in Pernis voor de verwerking van ruwe olie uit. Kosten hiervan zouden 1 miljard euro zijn.

Raffinaderijen hebben wereldwijd te maken met minder vraag door de aanhoudende economische crisis in onder meer Europa.

Ook is er sprake van overcapaciteit, omdat in Rusland, India en het Midden-Oosten nieuwe raffinaderijen zijn gebouwd die dichter bij de thuismarkten liggen.