Colruyt: ’groeiend tekort aan mensen met leiderschapskwaliteiten’

Bedrijf initieert strategisch opleidingsplan 'Vanuit vakmanschap naar dienstbaar leiderschap' om tekort aan mensen met leiderschapskwaliteiten op te vangen. Kostprijs: 6,2 miljoen euro.

Trefwoorden: #banen, #colruyt, #jef colruyts, #job, #leiderschap, #opleiding, #plan, #vakmanschap, #vte

Lees verder

HR

( Foto: Colruyt, CEO Jef Colruyt )

ENGINEERINGNET.BE – Colruyt vreest dat door een gebrek aan mensen met leiderschapskwaliteiten op termijn zijn duurzame groei onder druk komt te staan.

Dat blijkt uit een mededeling van de Vlaamse regering waarin de subsidie voor een nieuw strategisch plan van het bedrijf wordt aangekondigd.

Colruyt ging recentelijk namelijk van start met zijn programma 'Vanuit vakmanschap naar dienstbaar leiderschap'. Dat heeft tot doel het groeiend tekort aan mensen met leiderschapskwaliteiten op te vangen.

Citaat uit de mededeling: "Als voor dit tekort geen oplossing zou gevonden worden, komt de duurzame groei van de onderneming onder druk te staan. Het opleidingsprogramma in gericht op de ondersteuning van een structurele reorganisatie van het bedrijf naar een veel meer horizontale organisatie. "

"Het betreft in hoofdzaak opleiding in ‘leiderschap’ niet enkel voor management, maar ook voor de vele kortgeschoolde medewerkers."

De opleidingskosten die met dit plan gepaard gaan naar verluidt 6,2 miljoen euro bedragen: "Aan de steun is een toename van de tewerkstelling in Vlaanderen met 547 voltijdse equivalenten verbonden."

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister-president Kris Peeters aan de onderneming alvast 1.000.000 euro opleidingssteun toegekend.


ACHTERGROND
De Colruytgroep is actief in de detailhandel (76% van de omzet),de groothandel en foodservice (16% van de omzet) en in diverse andere activiteiten zoals het uitbaten van tankstations en engineering (8% van de omzet). Er zijn nu in Vlaanderen 134 Colruytwinkels, allen in eigen beheer. Het bedrijf realiseerde in 2012 een omzet van 5,5 miljard euro en stelde dat jaar 14.173 mensen te werk (VTE), waarvan 8.932 in Vlaanderen. In tien jaar tijd steeg de tewerkstelling met 7.000 mensen.