Zonneboot van Antwerpse ingenieursstudenten klaar voor WK in Friesland

Studenten industrieel ingenieur UAntwerpen hebben hun zonneboot klaar. Eind juni nemen ze deel aan het Wereldkampioenschap in Friesland. "Het is deze keer een monohull geworden".

Trefwoorden: #bachelor, #Dong Energy Solar Challenge, #energie, #master, #opleiding, #uantwerpen, #umicore solar, #zon, #zonneboot

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - In de periode dat zo ongeveer heel België in de ban zal zijn van de Rode Duivels in Brazilië trekken ook de studenten industrieel ingenieur van de universiteit Antwerpen naar een Wereldkampioenschap. Met hun 'Umicore Solar Boat' zijn ze namelijk van de partij op het WK voor zonneboten in Friesland.

De Antwerpse ingenieursstudenten zijn als team niet aan hun proefstuk toe. Ze bouwden de voorbije jaren al heel wat met zonne-energie aangedreven boten, waarmee ze aan diverse competities deelnamen. Elk academiejaar wordt het team bevolkt door nieuwe bachelor- en masterstudenten, maar de opgedane ervaring gaat uiteraard niet verloren.

Dit jaar is nochtans gekozen voor een radicaal andere aanpak. Zo is de nieuwe zonneboot geen catamaran meer, zoals in het verleden, maar een zogeheten monohull, met een romp uit één stuk.

“Die vernieuwing levert ons wellicht heel wat snelheidswinst op”, vertellen teamleiders Mattijs Louwagie en Steffen Abs. “Ook nieuw is onze aandrijving. Die is 360° graden draaibaar, wat ons toelaat heel nauwkeurig de moeilijkste manoeuvres te maken."

"Gecombineerd met een contraroterend schroefsysteem zou dit voor goede prestaties en efficiënt bochtenwerk moeten zorgen.”

“Al meteen na de officiële tewaterlating (op 6 mei, redactie) volgt een eerste uitdaging, want van 9 tot 11 mei nemen we in Ieper deel aan de Ecorace Challenge, een initiatief van de Vlaamse overheid om constructeurs van binnenvaartschepen te stimuleren om ecologisch te denken"

"En op 28 juni staan we dan in Friesland aan de start van de Dong Energy Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneboten.”


(foto's: UAntwerpen, Dong Energy Solar Challenge)