Shell partner project oliewinning via CO2 injectie in Noordzee

Afgevangen CO2 van energiecentrales en fabrieken is te injecteren in uitgeputte olievelden om er zo nog olie uit te persen.

Trefwoorden: #2Co Energy, #Enhanced Oil Recovery, #EOR, #Nexen Petroleum UK, #Noordzee, #oliewinning, #Scottish Enterprise, #Shell

Lees verder

nieuws

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET - Het project is allereerst gericht om een beter begrip te krijgen van het gebruik van CO2 in 'Enhanced Oil Recovery' (EOR), hoewel dit in vele delen van de wereld al veelvuldig wordt toegepast. Naast winning van olie, is het tweede doel de permanente opslag van het broeikasgas in de onder zee gelegen oliereservoirs.

Projectleider is Scottish Carbon Capture & Storage. Andere deelnemende partijen zijn de Schotse overheid, Scottish Enterprise, 2Co Energy, Nexen Petroleum UK en nu dus ook Shell.

De eerste fase van het onderzoek is al afgerond en was gericht op juridische aspecten, als mede de wetgeving en belastingregels op dit vlak. Verschillende fiscale modellen zijn onderzocht. Ook is gekeken naar de beeldvorming van EOR-projecten bij overheden, handhavers, milieuorganisaties en het publiek.

De partners van het project gaan nu onderzoeken wat de huidige situatie is van de verschillende reservoirs, verdere analyse van fiscale regelingen, de CO2-balans van EOR-projecten en acceptatie hiervan door het publiek.

Momenteel zijn EOR-projecten de grootste verbruiker van CO2 ter wereld. De vraag naar CO2 hiervoor overtreft het aanbod. Dit maakt het tot een veelbelovende markt, aldus analisten van Visiongain.