Vlaams EnergieBedrijf mikt op 40 miljoen besparingen bij overheid

Vanaf 1 januari 2015 kunnen alle Vlaamse overheidsinstanties voor energieaankopen terecht bij Vlaams EnergieBedrijf. CEO Dirk Meire: "Dat is ook winst voor de belastingbetaler"

Trefwoorden: #aankoopcentrale, #dirk meire, #energie, #overheid, #veb, #vlaams energiebedrijf

Lees verder

nieuws

( Foto: VEB, Dirk Meire )

ENGINEERINGNET.BE – Alle Vlaamse overheidsinstanties hoeven zich vanaf 1 januari 2015 niet langer bezig te houden met ingewikkelde aanbesteding om de kostprijs van hun energieaankopen te drukken. Dat stelt het Vlaamse Energiebedrijf.

Vanaf deze datum kunnen ze namelijk terecht bij het VEB – het 'Vlaams EnergieBedrijf' – dat als aankoopcentrale zal optreden en als één van zijn opdrachten opdracht meekreeg om prijs van de energiefactuur van de Vlaamse overheidsinstanties te drukken door goedkoper energie aan te kopen.

Voor de aankoop kiest het VEB voor de kortetermijnmarkt, met andere woorden voor uur- en dagprijzen in plaats van een vaste jaarprijs.

"Een studie van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) toont aan dat energieaankopen op de kortetermijnmarkt over meerdere jaren genomen tot 10% goedkoper zijn dan aankopen op de langetermijnmarkt." Uit simulaties voor overheidsdiensten blijkt naar verluidt dat de winst zelfs kan oplopen tot 15%.

Naast het verminderen van de aankoopprijs streeft het VEB ernaar om ook het verbruik te drukken. Omdat veel overheidsgebouwen verouderd zijn, zal een team van efficiëntie-experten de verbruiksgegevens analyseren en maandelijks de afwijkende verbruiken verder onderzoeken.

CEO Dirk Meire: “Het energieverbruik van de Vlaamse Overheid bedraagt ongeveer 300 miljoen euro. Het is onze ambitie om die kost met 40 miljoen euro te verlagen. Een win-win met andere woorden voor overheid én belastingbetaler.”