Vlaams onderzoeksproject MBSE4Mechatronics wordt officieel voorgesteld

Volgende week komen toponderzoekers samen in Leuven voor de ‘Mechatronic Design Workshop’. Daar wordt meteen ook het Vlaamse onderzoeksproject MBSE4Mechatronics officieel voorgesteld.

Trefwoorden: #flanders drive, #fmtc, #jada, #MBSE4Mechatronics, #mechatronica, #onderzoek, #research, #robot, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: door FMTC ontwikkelde mechatronische Jada-robot )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 1 januari 2014 werkt Flanders’ MECHATRONICS Technology Centre (FMTC) nauw samen met onderzoeksgroepen van KULeuven en Universiteit Antwerpen, Flanders’ DRIVE, LMS International en Verhaert New Products and Services in het kader van het MBSE4Mechatronics project.

Dit project, dat met een budget van bijna 3,5 miljoen euro van het IWT, bestudeert de toepassing van innovatieve modelgebaseerde ontwerpmethodes bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie machines en voertuigen.

Gregory Pinte, programmaleider bij FMTC en projectcoördinator van het MBSE4Mechatronics-project, licht toe: "Vandaag de dag werken verschillende ingenieursdisciplines samen bij het ontwerp van een voertuig of een machine. Voor een goed machine- of voertuigontwerp is het essentieel om het effect van de ontwerpkeuzes van de verschillende ontwerpers op het globale machine- of voertuiggedrag juist te kunnen inschatten."

"MBSE4Mechatronics zal onderzoeken hoe deze effecten wiskundig kunnen beschreven worden in computermodellen van de machine of het voertuig. Dit is een eerste stap in de richting van een ontwerpproces waarbij een computer volledig automatisch een nieuwe machine of voertuig opbouwt."

Herman Van der Auweraer, onderzoeksdirecteur bij LMS International, benadrukt het belang van het MBSE4Mechatronics project voor de Vlaamse industrie: "De modelgebaseerde ontwerpmethodes van het MBSE4Mechatronics-project zullen niet alleen leiden tot betere machines en voertuigen, maar bedrijven zullen op kortere tijd met nieuwe producten op de markt kunnen komen én een groter assortiment aan systeemvarianten produceren."

Op 16 mei zullen de geplande projectontwikkelingen voorgesteld worden aan het brede publiek. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse ‘Mechatronic Design Workshop. De eerste workshop werd in 2012 in Linz georganiseerd, terwijl de tweede editie vorig jaar in Parijs doorging. "Het MBSE4Mechatronics consortium is trots dat het dit jaar gastheer is voor dit internationale event."

Geïnteresseerde bedrijven kunnen het MBSE4Mechatronics project, dat nog loopt tot eind 2017, opvolgen door lid te worden van de projectgebruikersgroep.