China plant hogesnelheidstrein naar Amerika

Doel is om in minder dan twee dagen via het spoor naar Amerika te reizen, een verbinding van 12.874 kilometer met onder meer een 201 kilometer lange tunnel onder de Beringstraat.

Trefwoorden: #Amerika, #China, #hogesnelheidstrein, #spoorlijn, #spoorverbinding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET - Chinese ingenieurs zijn ervan overtuigd dat een dergelijke spoorverbinding een alternatief kan bieden voor het luchtverkeer tussen beide landen.

Het zou de langste spoorlijn ter wereld gaan worden, nog 3.701 kilometer langer dan de bestaande Trans-Siberië express tussen Moskou en Vladivostok.

De hogesnelheidstrein zou met 350 kilometer per uur via het oosten van China naar Siberië rijden om door Canada te gaan en vervolgens Amerika te bereiken. De tunnel onder de Beringstraat zou ook vier keer langer worden dan de Kanaaltunnel tussen Calais en Folkestone.

China is wereldwijd de expert in het aanleggen van hogesnelheidslijnen, waarbij het al bijna 10.000 kilometer in gebruik heeft. In 2012 werd de langste sneltreinverbinding in gebruik genomen tussen Beijing en Guangzhou, die 2.298 kilometer telt. De reis duurt nu nog maar 8 uur in plaats van 24 uur, waarbij deze trein een snelheid heeft van 270 kilometer per uur.

De financiering van dit project wil de Chinese overheid zelf op zich nemen. Er zijn nog geen reacties van overheidswege uit de VS, Canada of Rusland op dit plan gekomen.

Ook wil China een hogesnelheidslijn van Peking naar Londen aanleggen via Moskou, Kiev, Warschau, Berlijn en Parijs. Een derde traject is gepland tussen het Chinese Urumqi via Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkije en Duitsland. Een vierde tracé loopt van Kunming naar Singapore.

De Chinese premier Li Keqiang tekende onlangs een overeenkomst van bijna 15 miljard euro voor de aanleg van een ruim 1.000 kilometer lange hogesnelheidslijn door Nigeria. China Railway Construction Corporation neemt de ontwikkeling hiervan voor hun rekening.

Als de Afrikaanse landen het willen, zal China spoorwegen aanleggen die het hele Afrikaanse continent verbindt, zo beloofde de Chinese premier bij het sluiten van de overeenkomst.