Nederlandse megabestelling van 1,5 miljard euro voor Siemens windmolens

Offshore Gemini-project met bouwbudget van bijna 3 miljard euro wordt grootste offshore windpark ooit dat met projectfinanciering tot stand komt. De helft van dat bedrag gaat naar Siemens.

Trefwoorden: #energie, #energieakkoord, #engineering, #gemini, #hvc, #maintenance, #northland, #offshore, #onderhoud, #siemens, #van oord

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET - Vorig jaar sloten In Nederland bijna 50 partijen het Energieakkoord, waarin werd afgesproken dat in 2020 14% van de verbruikte energie duurzaam in het land moet worden opgewekt.

Het grootste project dat aan deze ambitie invulling moet geven is Gemini: een windpark in de Noordzee, op 85 kilometer ten noorden van de Groningse kust.

Met een geïnstalleerde capaciteit van in totaal 600MW zal dit jaarlijks 2,6 terawattuur (TWh) elektriciteit opleveren. Of niet minder dan elektriciteit voor het equivalent van anderhalf miljoen mensen.

Zestig procent van de aandelen Gemini is in handen van de Canadese energieproducent Northland Power, 20 procent is in bezit van Siemens Financial Services, 10% zit bij Van Oord en 10% bij HVC, een joint venture van 48 Nederlandse gemeenten en zes waterschappen.

Vandaag zijn alle bouw-, exploitatie- en financieringscontracten getekend, goed voor een bouwbudget van 3 miljard euro. 70 procent van dit budget beschikbaar gesteld op basis van projectfinanciering. Daarmee is Gemini het grootste offshore windpark met dit type van financiering ooit.

Siemens mag 150 windturbines leveren, elk met een capaciteit van 4 megawatt en een rotordiameter van 130 meter. Voor de Duitsers is dit de eerste opdracht voor een offshore windpark in Nederlandse wateren en het grootste contract dat ze ooit ondertekenden.

Tot nu stond het record met bedrag van 1 miljard dollar op naam van MidAmerican Energy, een energiebedrijf uit Iowa en dochter van het investeringsfonds Berkshire Hathaway van vermaard belegger Warren Buffett (pc- en tabletgebruikers: zie leestip onderaan).

De bestelling is (meer dan) welkom: het Duitse concern kondigde onlangs nog aan een gloednieuwe fabriek te gaan bouwen in Groot-Brittannië. Kostprijs: 371 miljoen euro.

Randy Zwirn, CEO van Energy Service voor Siemens Energy: “Dit is een recordproject voor onze offshore windafdeling. Speciaal voor de service-activiteiten hebben we een innovatief logistiek concept ontwikkeld."

Dat 'service & maintenance' contract voorziet er onder meer in dat op elk moment een helikopter beschikbaar moet zijn, terwijl een speciaal voor dit doel ontworpen servicevaartuig (SOV) op het windpark zelf gestationeerd zal zijn. "Om te zorgen voor een grotere turbinebeschikbaarheid kunnen onderhoudswerkzaamheden op vrijwel elk moment worden uitgevoerd, ongeacht weersomstandigheden of golfhoogte."

Matthias Haag, CEO van Gemini: “Onze blik is nu al gericht op de constructiefase. We hebben een team van experts om ons heen verzameld. Daarbij zullen we nauw samenwerken met Northland Power, Siemens en Van Oord.”

Het windpark zal niet alleen duurzame energie, maar ook honderden arbeidsplaatsen tijdens de bouw en 120 arbeidsplaatsen na de bouw in de service opleveren.