Eerste Belgisch LNG tankstation geopend in Antwerpse haven

Gisteren werd het eerste Belgische LNG tankstation geopend, op de terreinen van het op- en overslagbedrijf ADPO in de Antwerpse haven.

Trefwoorden: #LNG ADPO, #LNG Kallo, #LNG tankstation

Lees verder

Nieuws

( Foto: Saskia Van Hoyweghen )

ENGINEERINNET.BE – Gisteren werd in de Antwerpse haven het eerste LNG tankstation in België in gebruik genomen.

LNG (Liquefied natural gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd), is een mengsel van voornamelijk methaan met mogelijke restgassen als stikstof, propaan en ethaan. LNG is in België nog vrij onbekend als brandstof voor vrachtwagens. In Nederland zijn er sinds 2010 wel reeds proefprojecten en sinds 2012 ook een aantal openbare tankstations.

Aardgasmotoren doen het op vlak van lokale luchtvervuiling en broeikasgasemissies beduidend beter dan hun tegenhangers op diesel. Het VITO stelt ook dat de milieu impact van de brandstofproductie onder de huidige omstandigheden lager blijft dan voor diesel en benzine.

LNG biedt tevens een antwoord kunnen op de vraag naar een hoger rijbereik doordat het in vloeibare vorm wordt getankt. Het is bovendien tot een kwart goedkoper.

Het gloednieuwe tankstation bevindt zich op de terreinen van logistiek dienstverlener ADPO. Dit bedrijf investeerde alvast in 10 hybride vrachtwagens die op LNG en diesel rijden.

Daarnaast werden ook kleinere bestelwagens aangekocht die rijden op CNG, dat reeds bekend is voor de particuliere markt. Het tankstation zelf wordt uitgebaat door LNG drive.