Ambitieus Sirris wil 1.000 bedrijven enthousiast maken voor Made Different

Vlaamse regering wil overstap naar fabriek van toekomst in maakindustrie versnellen. "We willen duizendtal bedrijven op juiste weg zetten". Tot nu ging het om 500 bedrijven.

Trefwoorden: #agoria, #fedustria, #fevia, #hout, #industry 4.0, #maaktindustrie, #made different, #meubel, #productie, #sirris, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris, precisiefreesmachine )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Regering heeft voor de periode van 1 september 2014 tot en met 31 december 2015 een subsidie van 2 miljoen euro toegekend aan Sirris in Brussel voor de verlenging en uitbreiding van het 'Made Different"-plan.

Dat plan, een initiatief van de techfederatie Agoria en zijn onderzoekscentrum Sirris, wil de maakindustrie klaarstomen voor de digitale fabriek van morgen. Een kwestie van de boot niet te missen, gezien bijvoorbeeld de financiële middelen die de Duitse regering van Angela Merkel zijn bedrijven toeschuift in het kader van het Industry 4.0-programma.

De lat lag tot nu toe op het enthousiasmeren van 500 bedrijven. Dat worden er nu 1.000. Een stevige ambitie, want tot nu wist het project slechts een 100-tal bedrijven aan te spreken. "Maar de steun van de Vlaamse regering is een belangrijk signaal naar de industrie", stelt Sirris.

Tot vandaag ging het daarbij weliswaar enkel om technologische bedrijven, en in de toekomst zullen daar ook de textiel, hout- en meubelindustrie (via federatie Fedustria) en de voedingsindustrie (via federatie Fevia) bijkomen.

De transformatie naar de fabriek van de toekomst vereist heel wat innovatie en onderzoek op topniveau. Daarvoor is vorige week een Strategisch Onderzoekscentrum - een SOC - voor de maakindustrie met hoofdzetel in Limburg opgericht. Budget: in een eerste fase 25 miljoen euro, op termijn het dubbele.

In het onderzoekscentrum gaan bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten samenwerken om toponderzoek voor de maakindustrie te voeren. "Dat onderzoek kan via Made Different geïmplementeerd worden bij de industriële bedrijven."