KLM vliegt Airbus op biobrandstof naar Antillen

De tien uur durende vlucht naar Aruba werd uitgevoerd door een Airbus A330-200, voorzien van 80% conventionele kerosine en 20% biobrandstof, gebaseerd op frituurvet.

Trefwoorden: #Airbus, #Antillen, #Aruba, #biobrandstof, #Bonaire, #Initiative Towards SustAinable Kerosene for Aviation, #ITAKA, #KLM, #SkyNRG

Lees verder

Nieuws

( Foto: KLM )

ENGINEERINGNET.NL - Het komende half jaar gaat KLM zowel op Aruba als Bonaire vliegen met gebruik van deze biobrandstof, die door SkyNRG wordt geleverd.

Deze testvluchten vinden plaats in het kader van ITAKA, wat staat voor Initiative Towards SustAinable Kerosene for Aviation. Aan dit consortium nemen diverse toonaangevende bedrijven uit de luchtvaart- en brandstofsector deel. ITAKA krijgt financiële ondersteuning van de Europese Commissie.

Doel van het project is duurzame en hernieuwbare vliegtuigbrandstof te produceren en het gebruik ervan te testen in bestaande logistieke systemen en tijdens reguliere vluchtactiviteiten. Airbus is dan ook deelnemer in het project en analyseert data voor, tijdens en na de vlucht.

Deze nieuwe reeks vluchten van KLM naar Aruba en Bonaire zijn een vervolg op de vluchten op biobrandstof naar New York van vorig jaar en de lancering van de samenwerking met Bioport Holland.

Ook voor deze vluchten werkt KLM samen met de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds, dat sinds 2007 partner van KLM is in de verduurzaming van de luchtvaartsector.

Het Corporate BioFuel programma van KLM is onlangs uitgebreid met twee nieuwe partners: Friesland Campina en Ricoh. Zij kunnen met dit programma een deel van hun totale aantal vluchten, of specifieke routes, op duurzame biobrandstof afleggen.

Hiermee dragen zij bij aan de verdere ontwikkeling van de markt voor biobrandstoffen en verminderen zij de impact die de luchtvaartindustrie op het milieu heeft.

KLM en de Nederlandse overheid hebben Aruba en Bonaire aangewezen als meest geschikte bestemmingen voor deze reeks vluchten.

Beide eilanden hebben duurzaamheid namelijk hoog in het vaandel staan en streven ernaar om vanaf 2020 CO2-neutraal te zijn.