• 26/05/2014

Levelflex M FMP5x: betere niveaumeting volgens IEC61508

Draadgeleide radar Levelflex M FMP5x van Endress+Hauser laat een stevige rendements- en veiligheidsstijging zien doordat hij is gecertificeerd volgens IEC61508. TÜV Rheinland gecertificeerd!

Trefwoorden: #Endress+Hauser, #IEC61508, #Levelflex M FMP5x, #meetinstrumenten

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE – In veiligheidscircuits zijn de meeste meetinstrumenten gecertificeerd volgens IEC61511. Het gebruik van instrumentatie ontwikkeld volgens IEC61508: 2010, zoals de nieuwe draadgeleide radar Levelflex M van Endress+Hauser, beperkt de verliezen drastisch.

De IEC 61511 (1998) vergt dat de veiligheidsfuncties op regelmatige basis worden getest. Hiertoe moet het toestel uitgebouwd, in het labo getest en terug ingebouwd worden. Dit betekent stilstandtijd en alle risico's van dien op fouten bij de inbouw en inwerkingstelling.

Men kan ook in situ bij de gebruiker testen, maar met productverlies, vermits op diverse niveaus moet getest worden. Ook dit geeft regelmatig tijden productieverlies.

Binnen de nieuwe norm IEC 61508 (2010) daarentegen wordt vanaf de opbouw elke component gekozen volgens de SIL-klasse (Safety Integrity Level) waar moet aan voldaan worden. In het ontwerp moeten ook tal van maatregelen genomen worden om de betrouwbaarheid van het toestel te garanderen.

Voor de Levelflex draadgeleide radar is er dan ook een FMEDA-analyse van de hardware en van de diagnose-efficiëntie en een HAZOP-analyse van de software gebeurt. Hij komt ook met zeer volledige simulatiesequenties ingebouwd voor in-situ controles.

De opbouw en de samenbouw wordt door een onafhankelijk erkend organisme gecontroleerd. De gevolgen zijn echter dat de SIL-controles zonder productieverlies noch risico's verlopen en dat de periodes tussen twee controles veel langer mogen zijn.

De Levelflex M FMP5x is de eerste geleide radar die volledig volgens deze norm ontwikkeld is en door TÜV Rheinland werd gecertificeerd voor veiligheidscircuits SIL3 (in redundante opstelling) en SIL 2 (als onafhankelijke sensor). Het toestel moet slechts om de drie jaar worden getest.


Leestips

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Endress+Hauser


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.