Belgische markt productietechniek en mechatronica herstelt lichtjes

Na een forse terugval eind 2013 is de activiteit in de ondernemingen in de sector 'production technology & mechatronics' in de eerste maanden van dit jaar slechts 'heel lichtjes' gestegen.

Trefwoorden: #agoria, #conjunctuur, #economie, #markt, #mechatronica, #productie, #productietechniek

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Zoals uit onderstaande tabel blijkt, was de 0,4% hogere industriële omzet in het eerste kwartaal van 2014 het resultaat van zeer uiteenlopende ontwikkelingen in de verschillende deeltakken.

De fabrikanten van machines voor de voedingsindustrie, gereedschapsmachines en landbouwmaterieel gaan er sinds bijna een jaar op vooruit.

In de deeltakken civieltechnisch materieel en pompen en toebehoren werd het forse herstel van eind 2013 bevestigd. In de andere deeltakken daarentegen blijft de industriële omzet lager dan begin 2013.

De resultaten van de recentste conjunctuurenquête wijzen op een onregelmatig verloop van de activiteit, die wel in de buurt van het gemiddelde niveau van de vorige maanden blijft.

"De ondernemingen van Production technology & mechatronics verwachten dus geen beduidende verandering van de conjunctuur: de activiteit zal dus niet echt aantrekken, maar ook niet terugvallen", stelt de Belgische techfederatie Agoria.


(bron & illustraties: Agoria)

ACHTERGROND
Production technology & mechatronics omvat de volledige productieketen, van eenvoudige industriële componenten tot de bouw van installaties en van systeemleveranciers tot systeemintegratoren. De spelers in deze bedrijfstak, met namen zoals Atlas Copco, CNH, Caterpillar, ZF Wind Power, LVD, Picanol, Egemin en FIB, leveren componenten voor het industriële productieapparaat.

Voor de analyse maakt Agoria gebruik van gegevens van zijn leden, de zogenaamde Prodcom-enquête. Productiebedrijven zijn namelijk verplicht om hun leveringen, d.w.z. hun industriële omzet, iedere maand in de enquête te rapporteren. Op basis van constante steekproeven van ondernemingen berekent de federatie dan de kwartaalontwikkeling per bedrijfstak en per deeltak. Voorts wordt ook nog een seizoencorrectie toegepast.