Toshiba bouwt high-tech groentefabriek

Het Japanse elektronicaconcern begint met de verkoop van groenten, verbouwd in een eigen groentefabriek die komt te staan in de stad Yokosuka.

Trefwoorden: #elektronicaconcern, #groentefabriek, #high-tech groentefabriek, #mizuna, #slasoorten, #spinazie, #Toshiba, #Yokosuka

Lees verder

research

( Foto: Toshiba )

ENGINEERINGNET - De groentefabriek is gericht op zo efficiënt en veilig telen als mogelijk is, binnen de stedelijke omgeving.

Doel is om voedsel dichtbij de consument te telen en de ruimte binnen de stad beter te benutten. Toshiba heeft als locatie dan ook een leegstaand pand uitgekozen. Een idee waar bijvoorbeeld in Nederland ook al mee wordt geëxperimenteerd.

In de fabriek van Toshiba worden groenten in etages geteeld, om zo een maximale opbrengst per vierkante meter te bereiken. Het klimaat is vrijwel steriel, waardoor er geen pesticiden nodig zijn en de groenten langer houdbaar blijven omdat ze niet zijn aangetast met beestjes en dergelijke.

Er wordt verder gebruik gemaakt van kunstlicht met een geoptimaliseerde golflengte om plantengroei te bevorderen; een luchtcontrolesysteem dat zorgt voor een gelijke temperatuur en de juiste luchtvochtigheid, als mede een monitoringsysteem.

Het gaat om de teelt van onder meer diverse slasoorten, spinazie en de Japanse groente mizuna, die vanaf de zomer verkrijgbaar zijn in Yokosuka. Ook wil Toshiba zich richten op zogenaamde functionele voeding, rijk aan vitamine C en anti-oxidanten.

Toshiba schat in jaarlijks twee miljoen euro per jaar te verdienen aan elke groentefabriek. Het bedrijf wil begin 2015 de eerste fabrieken in het buitenland te openen.

Dit jaar gaat de verkoop van apparatuur en onderdelen voor groentefabrieken al van start.