Antidiabetesmedicijn onderdrukt mogelijk ook kanker

Onderzoek aan KU Leuven toont aan dat metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, mogelijk ook bepaalde kankers en hart- en vaatziekten onderdrukt.

Trefwoorden: #antidiabetesmedicijn, #antioxidanten, #Caenorhabditis elegans, #diabetes, #hart- en vaatziekten, #kanker, #metformine, #rondworm

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Daarom denken wetenschappers dat metformine een algemene gezonde veroudering zou kunnen bevorderen.

Doctoraatsstudent Wouter De Haes, KU Leuven, heeft nu aangetoond op welke verrassende manier het middel dat doet. Metformine verhoogt de productie van schadelijke zuurstofdeeltjes in de mitochondriën, de ‘energiefabrieken’ van een cel. Omdat dat met mate gebeurt, is dat een goede zaak.

Om de lichaamscellen van energie te voorzien, genereren de mitochondriën kleine elektrische schokjes. Soms komen daarbij zuurstofdeeltjes vrij die eiwitten en DNA kunnen beschadigen. Maar zolang er geen te grote hoeveelheid van die deeltjes tegelijk vrijkomt, hebben ze op lange termijn een positief effect.

De cellen vangen de zuurstofdeeltjes vóór ze schade toebrengen en zijn nadien zelfs sterker. “Metformine zorgt voor een lichte verhoging van het aantal schadelijke zuurstofdeeltjes, waardoor de cellen dus sterker worden en hun gezonde levensduur langer wordt”, legt De Haes uit.

Lang werd gedacht dat deze schadelijke zuurstofdeeltjes net veroudering veroorzaakten. De voedings- en cosmetica-industrie speelde daar op in met producten die antioxidanten bevatten. Denk maar aan huidcrèmes, groenten- en vruchtensappen, rode wijn of donkere chocolade. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke zuurstofdeeltjes en zouden zo veroudering vertragen.

Deze theorie klopt dus niet: omdat de werking van metformine net van die zuurstofdeeltjes afhangt, verhinderen antioxidanten het levensverlengend effect.

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de minuscule rondworm Caenorhabditis elegans. Deze worm leeft amper drie weken en is dus het ideale beestje om veroudering te bestuderen.

Naarmate ze ouder worden, krimpen en verrimpelen deze wormen, en ze bewegen minder. Wormen die behandeld worden met metformine vertonen deze verouderingstekenen niet. Zij krimpen nauwelijks en vertonen ook geen verrimpeling. De wormen verouderen dus niet alleen trager, ze blijven ook langer gezond.


(bron en foto: KU Leuven)

ACHTERGROND
Wouter De Haes voerde het onderzoek uit onder leiding van Liesbet Temmerman en professor Liliane Schoofs van de KU Leuven, en in nauwe samenwerking met professor Bart Braeckman van de UGent.