• 04/06/2014

W22Xd-motor van WEG nu volledig Ex-gecertificeerd

De ontploffingsveilige W22Xd-motor van WEG nu volledig Ex-gecertificeerd voor gebruik in gevaarlijke zones bij olie- en gaswinning en in de mijnbouw.

Trefwoorden: #Ex-gecertificeerd, #ontploffingsveilig, #W22Xd-motor, #W22Xd-motor, #WEG, #WEG Benelux

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De ontploffingsveilige W22Xd-motor van WEG, vervaardigd in het WEG-kenniscentrum voor fabricatie en ontwerp van middenspannings- en hoogspanningsinductiemotoren voor explosiegevaarlijke zones in het Portugese Maia, beantwoordt aan de universele normen en is officieel conform verklaard met de Europese ATEX- en internationale IECEx-vereisten.

De ontploffingsveilige WEG-motoren W22XdB/W22XdC en W22XdM werden speciaal ontworpen om te voldoen aan de certificeringsvoorwaarden voor apparatuur geïnstalleerd in gevaarlijke zones, respectievelijk voor gas- en oliewinning en mijnbouw.

Deze motoren voldoen aan de ATEX-richtlijn 94/9/EC en zijn bijgevolg geclassificeerd als Groep I (mijngashoudende mijnen) en Groep II (bovengrondse toepassing), voor gassen als Groep IIB en IIC, geschikt voor gebruik in gevaarlijke omgevingen gedefinieerd als Zone 1 - Gassen en dampen (G) - en Zone 21 – Gassen, dampen en stof (GD).

Andrew Glover, WEG-productmanager voor laagspanningsmotoren voor de Europese markt zegt: 'WEG Euro in Portugal startte in 2002 met de uitbouw van de lijn van ontploffingsveilige motoren voor het bredere uitgangsvermogensegment van laag-, midden- en hoogspanningsvoedingen tot 11kV.'

'Er werden al motoren aangeboden in framegroottes 315 tot 500, maar nu kan de lijn ook grotere maten leveren, tot frame 710.

De nieuwe W22Xd-lijn is volledig in overeenkomst met de laatste versies van de IEC/EN 60079-normen en biedt WEG de mogelijkheid om een uitgebreid gamma van motoren voor gevaarlijke zones aan te bieden, van IEC-framegrootte 71 tot 710.'

De Europese en internationale certificaten die werden uitgereikt aan de W22Xd-motor impliceren de karakteristieken Ex d(e) I Mb, Ex d(e) IIB T4 Gb, Ex d(e) IIC T4 Gb en Ex tb IIIC T125°C Db IP6X. Andere nationale en regionale certificeringen, zoals TRCU / GOST (Rusland), CCOE (India), INMETRO (Brazilië) en CSA (Noord-Amerika) zijn ook beschikbaar.

De nieuwigheden van het W22Xd 560-710-frame omvatten  onder andere een roestvrij stalen buizensysteem met luchtaanvoerleidingen die zowel axiale als radiale stromingstrajecten toelaten en zo zorgen voor een optimale koeling van de rotor, de stator en de kritische componenten zoals de motorlagers.

Voor een efficiënte luchtcirculatie met minimale geluidslast is dit frame uitgerust met een aërodynamische ventilator en speciale ventilatorkap.

Dit nieuwe koelsysteem, ontworpen met FEM-software (eindige-elementenmethode), staat borg voor een uitstekend warmtetransport.

Hierdoor wordt de temperatuursongelijkheid op de isolatiematerialen verminderd en de veroudering van de componenten afgeremd. Vermits de temperatuur uniform verdeeld wordt over het hele frame, is er ook geen sprake meer van hot spots.

Het hoofdklemmenkast van de W22Xd motor werd minutieus hertekend waardoor aan  de  bouten  bescherming geboden wordt tegen schokken en beschadiging door de omgeving  en er wordt ook  voorkomen dat er zich water ophoopt en bovendien voldoende plaats is om gemakkelijk aansluitingen te maken.

Voor zowel het hoofdklemmenkast als de hulpklemmenkast  zijn diverse opties beschikbaar voor aansluiting van motorbeschermingenn, zoals stroomtransformatoren, overspanningsafleiders en afvlakcondensatoren. Deze kunnen worden geleverd voor het hele W22Xd-gamma.

De W22Xd 560-710-reeks is reeds verkrijgbaar met twee, vier, zes of acht polen (hogere polariteiten mogelijk op aanvraag) voor de middenspannings- en hoogspanningsversies en een uitgangsspanningsbereik van 500kW tot 4500kW en wordt gemaakt  op basis van een gelaste stalen constructie met volle solide poten om de trillingen zo klein mogelijk te houden, gepaard met een laag geluidsniveau.

Met het W22Xd-gamma kan WEG ontploffingsveilige motoroplossingen aanbieden voor toepassing in vrijwel alle mogelijke extreme situaties, zoals omgevingstemperaturen van -55 ° tot +60 °C en hoogtes van 5000 meter boven de zeespiegel. <<

Voor meer informatie:
WEG Benelux sa
Rue de l'industrie 30 D - 1400 Nivelles
Tel. +32 (0)67 88 84 20 - Fax +32 (0)67 84 17 48
info-be@weg.net - www.weg.net/be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
WEG Benelux


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.